Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bach vylúčil Klišinovej štart pod neutrálnou vlajkou

Diaľkarka Daria Klišinová ako zatiaľ jediná ruská atlétka môže štartovať na olympijských hrách v Riu de Janeiro, ale len pod vlajkou svojej vlasti, nie neutrálnou, ako navrhla Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF).

14.07.2016 16:20
Daria Klišinová, skok do diaľky, berlín, oblúk Foto: ,
Ruská diaľkarka Daria Klišinová.
debata

Potvrdil to prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. Účasť dvojnásobnej halovej majsterky Európy z rokov 2011 a 2013 odobrila revízna rada IAAF pre doping, ktorá zatiaľ nevyhovela žiadnej inej zo 136 žiadostí ruských atlétov. Tí sa odvolávajú na to, že dlhodobo boli testovaní na doping mimo Ruska, a teda neboli súčasťou systému Všeruskej federácie ľahkej atletiky, ktorá zlyhala v boji s týmto neduhom, a preto jej športovci boli suspendovaní z medzinárodných podujatí vrátane OH.

Revízna rada očakávala, že Klišinová, ktorá sa dlhodobo pripravuje na Floride pod vedením amerického trénera Lorena Seagravea, dostane štatút nezávislého olympionika, ale podľa Bacha to vzhľadom na účasť ruskej výpravy na OH 2016 nie je možné. „Pre Klišinovú platia rovnaké pravidlá ako pre všetkých ostatných. IAAF jej umožnila súťažiť a je na Ruskom olympijskom výbore, či ju v súlade s Olympijskou chartou zaradí do výpravy. Ak áno, potom bude riadnou členkou ruského tímu,“ vysvetlil Bach, cituje ho web insidethegames.biz. MOV sa ešte bude zaoberať prípadom inej ruskej atlétky Julie Stepanovovej. Kľúčovej informátorke pri odhaľovaní nekalých praktík v ruskom antidopingovom programe dala IAAF takisto zelenú, ale jej zaradenie do ruského tímu nepripadá do úvahy. „Pokiaľ ide o Stepanovovú, dostali sme od nej list, v ktorej vylúčila možnosť reprezentovať Rusko. MOV jej prípad posúdi aj so zreteľom na sprievodné etické okolnosti. Preto sme požiadali o stanovisko našu etickú komisiu. Preberieme možnosti riešenia a rozhodneme sa,“ uviedol Bach.

IAAF vlani 13. novembra Rusko aj zásluhou Stepanovovej výpovede dočasne suspendovala pre vážne pochybenia v oblasti boja proti dopingu a z podozrenia štátom riadeného dopingu. Keďže v tomto smere nenastala zodpovedajúca náprava, Rada IAAF nedávno potvrdila trest pre Rusov aj s výhľadom na OH v Riu de Janeiro. Právo na výnimku majú iba atléti, ktorí dokázateľne dlhodobo boli pod kontrolou dôveryhodných antidopingových inštitúcií.

Z Klišinovej sa pre jej nateraz ojedinelý úspech stala v Rusku „zradkyňa“. Popredný novinár lojálny voči Kremľu ju dokonca prirovnal ku kolaborantom za čias nacistickej okupácie, keď z nej urobil hlavnú postavu štylizovaného propagačného letáka vyzývajúceho na spoluprácu s MOV a IAAF.

„Rada by som upozornila, že v USA som sa začala pripravovať pod vedením tunajšieho trénera dávno pred vznikom tejto situácie. Žijem tam už tri roky. Preto považujem obvinenia zo zrady za nespravodlivé. Stále dúfam, že nebudem v Riu z Ruska jediná. Verím, že Športový arbitrážny súd v Lausanne 19. júla rozhodne v prospech mojich krajanov. Teraz potrebujeme podporu. Ťahajme za jeden povraz a verme, že v Riu budeme súťažiť ako tím,“ reagovala Klišinová.

debata chyba
Viac na túto tému: #doping #atletika #Rio 2016 #IAAF #Daria Klišinová