Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lomnický ešte nemá seniorskú medailu. Chce to zmeniť

Takmer deväťdesiatročný štadión, viac ako 1400 atlétov z 50 krajín Európy a druhá najväčšia slovenská výprava.

06.07.2016 08:03
Marcel Lomnický Foto: ,
Marcel Lomnický na mítingu P-T-S v Šamoríne.
debata

Slovenskí atléti od stredy do nedele zabojujú o cenné kovy, finálové umiestnenia aj olympijské limity na majstrovstvách Európy v atletike. Hostí ich hostí holandský Amsterdam. V krajine tulipánov sa predstaví 22-členná reprezentácia zložená zo štrnástich žien a ôsmich mužov – čo je druhá najväčšia zostava od ME v Zürichu 2014.

„Už dávnejšie hovorím, že cieľom sú tri umiestnenia do šiesteho miesta. Veríme však, že to bude aj viac a pridáme ešte aspoň dve do najlepšej osmičky. Veľmi by ma potešila medaila, ktorá nie je nereálna. Ak sa náš atlét dostane medzi najlepších osem, dostane odmenu. Za zlato je 5-tisíc eur, striebro vyjde na 3-tisíc a bronz 2-tisíc,“ ozrejmil na pondelkovej tlačovej besede v Bratislave šéftréner Slovenského atletického zväzu Martin Pupiš.

Najväčšie šance na pódium majú Slováci v oboch kladivárskych súťažiach. Marcel Lomnický si to uvedomuje.

„Budem súperiť s podobnou konkurenciou ako o pár týždňov v Riu. Tam mi pribudnú možno ešte dvaja. Môj cieľ sa však nemení – chýba mi medaila z veľkého seniorského podujatia a ja by som to rád zmenil. Dôležité bude prejsť kvalifikáciou a vo finále sa pokúsim hodiť sezónne maximum,“ priblížil 29-ročný pretekár banskobystric­kej Dukly.

Reprezentácia na ME v Amsterdame
Muži: Lomnický, Charfreitag (kladivo), Volko (100 a 200 m), Matúš (100 m), Repčík (800 m), Kučera (400 m prek.), Bubeník (výška), Žeňúch (oštep). Ženy: Hrašnová, Kaňuchová (kladivo), Bezeková (100, 200 m, 4×100 a 4×400 m), Putalová (400 m, 4×100 a 4×400 m), Štuková (800 m, 4×400 m), Hrivnák Klocová (1500 m), Slaničková (400 m prek., 4×400 m), Jana Velďáková (diaľka, 4×100 m), Dana Velďáková (trojskok), Kršáková, Šibová, Bučková (4×100 m), Šalgovičová a Ledecká (4×400 m).

Jeho kolegyňa z kruhu Martina Hrašnová sa po zranení dostáva do dobrej formy, veľké oči však nemá.

„Pevne verím, že budem jednou z tých, ktorá naplní plány zväzu. Moja situácia však nie je natoľko dobrá, že by som mohla pomýšlať na medailu. Už minulý rok som povedala, že Rio bude vrcholom mojej kariéry. Preteky v Amsterdame však budú výbornou previerkou pred olympiádou,“ zdôraznila.

„Dokážem skočiť 14 metrov, čo by na finále malo stačiť. Chcem sa dostať medzi osem najlepších. Keby sa mi podarilo zlepšiť si tohtosezónne maximum 14,06, bolo by to skvelé,“ zaželala si skúsená trojskokanka Dana Velďáková. Pupiša teší, že sa v Amsterdame predstavia aj dve slovenské ženské štafety. „Kvalifikovať sa medzi16 najlepších v Európe je úspech. Dúfam, že dievčatá na 4×100 metrov aj 4×400 m zabojujú o finále,“ dodal.

Medzi ďalších pretekárov, ktorí by mohli naplniť finálové ciele, patria Lucia Hrivnák Klocová na 1500 metrov, Iveta Putalová na štvorstovke a Jana Velďáková v diaľke. Čiernym koňom by mohol byť šprintér na 100 a 200 m Ján Volko.

Program ME sa začína dnes úvodnými rozbehmi a kvalifikáciami a potrvá až do nedeľňajšieho večera, ktorý zavŕšia finálové súboje štafiet mužov aj žien na 4×400 m. Kontinentálny šampionát bude hostiť staručký olympijský štadión, ktorý otvorili 17. mája 1928 a v tom roku sa na ňom konala aj olympiáda.

V kútiku duše dúfam, že limit na 1500 m zlomím

Úsmev z jej tváre zíde len málokedy. Aj po strastiplnej sezóne plnej zranení a zatiaľ neúspešného naháňania olympijského limitu v behu na 1500 m stále myslí pozitívne. Lucia Hrivnák Klocová (33) sa na ME do Amsterdamu veľmi teší a dúfa vo finálovú účasť.

„Základ je postúpiť z rozbehov a potom zabojovať o najlepšiu osmičku a limit na olympiádu,“ vraví rodáčka z Martina, ktorá sa v Riu predstaví na 800 m.

V akej pohode budete v Amsterdame pretekať?
Nie je najlepšia. V sobotu som ochorela a stále cítim bolesť v hrdle. Verím však, že to do začiatku šampionátu bude v poriadku.

Aký cieľ ste si stanovili?
Základ je postúpiť z rozbehov a potom zabojovať o najlepšiu osmičku a limit na olympiádu.

Máte za sebou sezónu, ktorú výrazne ovplyvnili zranenia. Bolo by finále dobrou náplasťou?
Tento ročník nebol ideálny. Absolvovala som len málo kvalitných pretekov. Stále mám nejaké zdravotné problémy, preto som sa rozhodla bežať 1500 m a nie 800. Stále mi chýba 96 stotín na olympijský limit V kútiku duše dúfam, že by som ho mohla zlomiť.

Je väčší predpoklad, že by ste ho mohli dosiahnuť vo finále ako v rozbehoch?
Určite. V Amsterdame bude bežať silná konkurencia a ja verím, že finále bude rýchle. To by mi mohlo pomôcť.

Nebude vám myšlienka na limit zväzovať nohy?
Nezaoberám sa tým. Sú to majstrovstvá Európy, na ktorých sa veľa taktizuje a beží sa najmä na umiestnenie. Nebudem sa prílišne sústreďovať na čas.

Znamená to, že by ste chceli radšej kvalitnejšie umiestnenie aj na úkor limitu?
Áno, presne tak. Nezáleží na tom, či bude beh rýchly alebo pomalý. Tieto preteky majú svoje čaro aj cveng a každý kto ma pozná, vie, že pôjdem na maximum. Chcem vybojovať čo najlepšie umiestnenie.

Ako ste sa pripravovali na ME?
Absolvovala som niekoľko pretekov českej extraligy, bola som na Gran Canarii či v českej Břeclavi.

Máte trojročného syna Adamka. Nebudete mu ten týždeň chýbať?
Veľmi sme to nepreberali, iba som mu povedala, že mamina ide na preteky a za chvíľku sa vráti. Keď bude on v pohode, pôjde sa mi ešte lepšie. (úsmev)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Lomnický #majstrovstvá Európy v atletike 2016