Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gondu v Rakúsku prenasledovala smola, v Silverstone si chce napraviť chuť

Slovenský automobilový jazdec Richard Gonda má za sebou druhý pretekársky víkend vo formulovom šampionáte GP3, na okruhu Red Bull Ring v rakúskom Spielbergu sa mu však nedarilo podľa predstáv.

05.07.2016 08:56
Richard Gonda Foto:
Richard Gonda počas pretekov série GP3 na Red Bull Ringu.
debata

Podobne ako pri májovej premiére v španielskej Barcelone sa 22-ročnému Banskobystričanovi podarilo zajazdiť solídny čas v piatkovom podvečernom tréningu, keď v konkurencii 23 pilotov skončil na piatom mieste s odstupom 278 tisícin sekundy za víťazným Charlesom Leclercom.

Sobotňajšia ranná kvalifikácia nebola pre slovenského jazdca tímu Jenzer Motorsport ideálna. Načasovanie na trati a veľká premávka mu neumožnila odjazdiť očakávané rýchle kolá a obsadil v nej 20. pozíciu. Neskoršie 40-minútové prvé preteky mal Gonda dobre rozbehnuté, postupne sa predieral štartovým poľom, dokazoval svoju bojovnosť, patrila mu aj 12. priečka a blížil sa k bodovaným miestam. Potom však musel dvakrát čeliť technickým komplikáciám s elektronikou motora a klesol približne o štyri pozície nižšie a navyše ku koncu začalo na Red Bull Ringu pršať. Zmena podmienok ovplyvnila aj slovenského pretekára, ktorý v poslednom kole prebrzdil nájazd do druhej zákruty, narazil do ruského jazdca Konstantina Tereščenka, zlomil si zavesenie ľavého predného kolesa a poškodil prednú časť monopostu. Do cieľa už neprišiel, ale vo výsledkovej listine mu patrí 19. miesto.

zväčšiť Richard Gonda na Red Bull Ringu. Foto: GP3
Richard Gonda Richard Gonda na Red Bull Ringu.

V nedeľu ráno boli na programe 30-minútové druhé preteky, ktoré ale odštartovali za safety carom, pretože na trati bolo veľké množstvo vody a stále pršalo. Viacerí piloti mali problémy aj počas jazdy za bezpečnostným vozidlom, nevyhli sa ani tomu slovenskému. Gonda v druhej časti šiesteho kola opäť kvôli problému s elektronikou zastal na trati a nešťastný rakúsky pretekársky víkend sa pre neho skončil.

Richard Gonda: „Tak veľmi ako som sa na tento víkend tešil, tak veľmi mi asi neprialo šťastie. Nikdy nechcete mať takýto víkend. Na začiatku to najviac ovplyvnila kvalifikácia, kde som v rýchlych kolách vždy niekoho na trati stretol a nemohol som zajazdiť to, na čo som mal. Prvé preteky som si vďaka predbiehaniam vychutnával, až kým som nedostal auto nachvíľu do safety modu a prepadol sa. Prečo formula prestala fungovať v druhých pretekoch je záhada, už to skúmame. Každopádne ďakujem všetkým fanúšikom za podporu, motiváciu mám stále vysokú a na Silverstone si chuť určite napravím."

Aj v tomto prípade sa podujatie GP3 uskutočnilo popri kráľovskej triede formule 1, pôsobenie v nej je veľkým snom Richarda Gondu. Ďalšie preteky prestížneho šampionátu sa uskutočnia už o týždeň v britskom Silverstone a opäť pôjde o sprievodnú akciu efjednotky. Program GP3 bude tradične pozostávať z piatkového tréningu, v sobotu ráno príde na rad kvalifikácia, podvečer prvé preteky a v nedeľu ráno jazdci absolvujú druhé preteky.

Informácie prinieslo tlačové centrum Richarda Gondu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Gonda #GP3