Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Korčok: Rusko nemá sebareflexiu. Obeťami sú nevinní atléti

Medzinárodná atletická federácia (IAAF), ktorá v piatok vo Viedni nepovolila štart ruských atlétov na olympiáde, nemala podľa neho na výber. Šéf Slovenského atletického zväzu (SAZ) Peter Korčok (41) ho ako bývalý vrcholový športovec vníma i negatívne.

21.06.2016 11:00
Peter Korčok, SAZ Foto: ,
Predseda Slovenského atletického zväzu Peter Korčok.
debata (27)

„Určite to poškodí aj tých ruských atlétov, ktorí s dopingom nemali dočinenia,“ vyhlásil bývalý chodec, ktorý sa zúčastnil na troch olympijských hrách.

Ako vnímate rozhodnutie IAAF?
Uvidíme, ako to celé dopadne. Posledné slovo má v rukách Medzinárodný olympijský výbor, ktorý zasadá v Lausanne. Aj na SAZ sme v očakávaní, aký bude konečný verdikt. S napätím sme sledovali piatkovú tlačovú konferenciu.

Dopadla podľa vašich očakávaní?
Predpokladal som, že Ruská atletická federácia a jej antidopingový výbor podniknú kroky, ktoré by zrušili tento dištanc. Podľa správ však k dostatočným nápravám nedošlo.

Čo podľa vás rozhodlo o tom, že dištanc trvá aj naďalej?
Mal som možnosť si prečítať správu IAAF. Sú tam jasné indície, že sa jedná o štátom podporovaný systém. Nasvedčujú tomu aj mnohé pozitívne dopingové kontroly, opakované nezastihnutia atlétov počas testovania v mieste ich trvalého bydliska či likvidácia vzoriek.

Sú tieto indície jasným signálom, že by mali byť ruskí atléti dištancovaní?
Áno. Svedčí o tom aj jednohlasná voľba všetkých 24 členov kongresu IAAF, ktorí boli proti zrušeniu dočasného dištancu.

Rusi vnímajú toto rozhodnutie ako nespravodlivé.
Sú, pochopiteľne, dotknutí. Tento verdikt je však vážnym krokom od IAAF a pravdepodobne aj MOV v boji proti dopingu. Je to jasný signál, že sa proti podvádzaniu bude zápasiť všetkými zbraňami. Ak by sa to nestalo, mohli by byť ohrození aj športovci, ktorí sú čistí a pod neustálou kontrolou antidopingových výborov.

Vnímate trest ako tvrdý alebo primeraný?
To sa neodvážim povedať. Určite však poškodí aj tých ruských atlétov, ktorí s dopingom nemali dočinenia. Doplatia na to, že ich krajina nemá dostatočnú sebareflexiu. Vedeli totiž, že niečo nie je v poriadku a mali s tým okamžite začať niečo robiť. Čistí športovci by mali byť chránení všade, nielen v Rusku. Mali by dostať šancu na súťaženie.

Ak nevinní športovci preukážu, že nedopovali, môžu súťažiť pod vlajkou MOV. Využijú Rusi túto možnosť?
Nedokážem odhadnúť, či sa takí atléti nájdu, no neviem si to predstaviť. Viacerí sa vyjadrili, že pod vlajkou MOV pretekať nebudú, pretože sa cítia Rusmi.

Myslíte si, že kongres MOV môže na tomto verdikte ešte niečo zmeniť?
Verím, že pristúpi ku krokom, ktoré by dovoľovali čistým atlétom štartovať v Riu. Pokiaľ sa potvrdí, že v Rusku ide o štátom riadený doping, tak je reálne, že sa netýka len atletiky, ale aj ďalších športov.

Prečo?
Pretože atletika v hierarchií športov nepatrí v Rusku na najvyššie priečky. Na to by sa však museli kompetentní pozrieť z globálneho hľadiska.

Môže byť tento trest odstrašujúcim príkladom pre ostatné krajiny či odvetvia?
Je to veľmi silný signál pre celý svet, že to takto ďalej nemôže fungovať. Musia sa z toho vyvodiť dôsledky aj keď budú tvrdé.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Peter Korčok