Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

P-T-S bol svetový míting s ľudskou tvárou, vraví Juantorena

Obnovené podujatie má svoje esá v štartovej listine aj v zákulisí. Jedným z nich je aj viceprezident Medzinárodnej atletickej federácie IAAF Alberto Juantorena, ktorého si diváci péteesky veľmi dobre pamätajú.

04.06.2016 15:28
Alberto Juantorena Foto: ,
Alberto Juantorena.
debata

„Som veľmi šťastný, že som tu. Chcem sa pánovi Petrovi Korčokovi poďakovať, že ma pozval. Vyzerá to tu nádherne. Teším sa, že organizátori si pamätajú na tradície a obnovujú tento míting. Zaujímavosťou je, že Československo bola prvá európska krajina, v ktorej som súťažil,“ povedal na sobotňajšej tlačovej besede v Šamoríne dvojnásobný olympijský víťaz z Montrealu 1976 Alberto Juantorena.

Bývalý kubánsky bežec stále drží rekord mítingu P-T-S na 800 metrov časom 1:44,97 z roku 1978.

„Na Bratislavu mám nádherné spomienky. Vraciam sa sem veľmi rád. Tu som si pred olympiádou v Montreale vyskúšal beh na štyristo aj osemsto metrov. Péteeska mi dodala sebavedomie v týchto disciplínach, ktoré som nakoniec v Kanade ovládol. Bolo to svetové podujatie s ľudskou tvárou. Organizátori aj diváci boli veľmi prajní. Na to nikdy nezabudnem,“ zaspomínal si 65-ročný Juantorena.

Ten je jediným atlétom na svete, ktorý na tých istých olympijských hrách získal zlato na štyristo aj osemsto metrov. „Vždy budem míting P-T-S podporovať a rozširovať jeho dobré meno. Vďaka nemu som spoznal viacero skvelých športovcov, s ktorými som v kontakte dodnes. Oživujem si bohaté spomienky a staré priateľstvá,“ vr­aví.

Podľa Juantorenu nie je na svete momentálne atlét, ktorý by dokázal vyrovnať jeho husársky kúsok z olympiády v kanadskej metropole. „Keď mi tréner pred Montrealom povedal, že pôjdem aj osemstovku, vyskočil som až po plafón. Bál som sa, lebo som mal veľkú šancu na víťazstvo na štvorstovke. Dnes je zvíťaziť v oboch nich omnoho ťažšie. Zatiaľ takého bežca nevidím. Atléti musia trénovať každý deň. Je to náročné, ale nie nemožné. Pozrite sa na mňa, som človek ako každý iný, žiaden mimozemšťan,“ rozosmial svoje publikum a dodal: „Je pre mňa cťou tu byť. P-T-S je pre mňa ako domov.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #míting P-T-S #Alberto Juantorena