Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Straňovský žiaril pri svetovom rekorde. Na druhú ligu prišlo 8-tisíc ľudí

Hádzanári HC Erlangen majú už od konca apríla istotu postupu do najvyššej nemeckej súťaže, do ktorej sa vrátia po ročnej pauze, ale aj v zostávajúcich dueloch II. bundesligy zdolávajú jedného súpera za druhým.

19.05.2016 15:50
Martin Straňovský Foto:
Martin Straňovský.
debata

Ich pondelkové domáce víťazstvo v 39. kole nad TuSEM Essen 33:26 (21:14) sa však zapísalo do histórie. Martin Straňovský a spol. ho dosiahli pred rekordnou návštevou. Do hľadiska Norimberskej arény zavítalo 8308 fanúšikov, čo je nový divácky svetový rekord v zápase druhej najvyššej súťaže.

Aj doterajšie maximum bolo z Nemecka, na stretnutie Füchse Berlín počas postupovej sezóny v roku 2007 sa prišlo pozrieť 7868 divákov.

„Hala bola plná, obsadené boli miesta na každej z tribún. Zvyčajne mávame na zápasoch k dispozícii dve hlavné tribúny, ale teraz boli miesta na státie pre divákov aj za bránkami. Ľudia chodia aj na II. ligu, v ktorej sa hrá podstatne tvrdšie ako v najvyššej súťaži. Najmä proti veľkým tímom sa chcú súperi vytiahnuť, pocítili sme to aj na vlastnej koši. Atmosféra na každom jednom stretnutí je vynikajúca, teraz tomu nebolo inak. Nejaký rozdiel som pri rekordnom počte divákov ani nevnímal,“ uviedol pre agentúru SITA Martin Straňovský.

Predposledný domáci zápas Erlangenu bol už týždeň vopred vypredaný. Slovenský reprezentant v ňom bol so siedmimi gólmi spolu so spoluhráčom Nikolaiom Linkom najlepším strelcom svojho tímu.

„Premenil som všetkých šesť sedmičiek a z hry som pridal jeden gól. Prevažnú väčšinu času trávim na palubovke na strednej spojke. Hoci ma aj tréner tlačí do toho, aby som sa častejšie pokúšal o zakončenie a zobral toho viac na seba, mne vyhovuje hrať pre mužstvo a pripravovať pozície pre spoluhráčov. Zatiaľ to takto na našich súperov stačilo,“ skonštatoval novozámocký odchovanec, ktorý je aktuálne druhým najlepším kanonierom HCE.

Aj 17. priečka v poradí najlepších strelcov II. bundesligy so 165 gólmi v 36 zápasoch – 98-krát sa presadil z hry a 67-krát skóroval z pokutových hodov – však ukazuje, že ani v tomto smere sa niekdajší krídelník nemá za čo hanbiť.

Nielen streleckou potenciou prispel 30-ročný Slovák k vydarenej sezóne Erlangenu, ktorý je tri kolá pred koncom druholigovej sezóny suverénne na čele tabuľky.

„Vyzerá to tak, že vybojovať si postup nebolo až také náročné, veď sme v doterajších 37 stretnutiach stratili len 7 bodov. Opak je však pravdou. Keď si zosumarizujem výsledky jednotlivých duelov, nie každý bol ľahký. Najmä všetky, čo sme hrali vonku, neboli jednoduché. Aj doma sme niekedy vyhrali len ťažko a na našu stranu sa priklonilo z času na čas aj šťastie. Od začiatku ročníka sme verili, že sa po roku vrátime do I. bundesligy. Ja sám som tiež tipoval, že budeme v tejto snahe úspešní, a podarilo sa nám to v predstihu. Postup medzi nemeckú elitu sme si zaistili už v apríli, po pondelkovom víťazstve sme však už aj majstri II. bundesligy,“ prezradil mladší z dvojice hádzanárskych bratov Straňovských.

Martin Straňovský pôsobí v Erlangene od roku 2014, keď do Nemecka zamieril zo španielskeho veľkoklubu FC Barcelona.

„Som tu spokojný a zostávam aj na nasledujúcu sezónu. Ešte mám na ďalší rok platnú zmluvu. Do kádra sme získali kvalitné posily, máme aj väčšie skúsenosti, preto verím, že sa v I. bundeslige udržíme.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Straňovský #HC Erlangen