Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Anton Molnár: Cez míting P-T-S sme sa ukotvili v športe

Míting Pravda-Televízia-Slovnaft sa vracia na scénu aj vďaka priazni spoločností, ktoré má v názve.

10.05.2016 09:00
Anton Molnár Foto: , ,
Anton Molnár.
debata

„Šport tvorí podstatnú časť našej stratégie spoločenskej zodpovednosti, sponzoringu a darcovstva. Keď prišla ponuka na podporu péteesky, súhlasili sme,“ vraví Anton Molnár, riaditeľ podnikovej a marketingovej komunikácie Slovnaftu.

Pamätáte si z mladosti péteesku?
Veľmi dobre. Chodil som sa na míting dívať. Najviac mi utkvel v pamäti Sergej Bubka, no veľmi atraktívni boli aj športovci zo zámoria. Vtedy u nás nebolo bežné vidieť viac zahraničných športovcov pokope. A raz som na atletickom mítingu brigádoval ako mládežník.

Čo ste mali na starosti?
Dávali sme pozor pred jedným vchodom, nosili sme športovcom občerstvenie. Dostal som bielu košeľu, tmavé nohavice. To bolo v rokoch, keď mal míting v názve len Slovnaft.

Pôvodný názov mítingu je opäť aktuálny. Ako prijalo vedenie Slovnaftu jeho obnovenie?
Kontaktoval ma pán Ladislav Asványi, veľký atletický nadšenec. S tým, že podľa neho je vhodný čas na opätovné postavenie značky P-T-S na nohy. Informoval, že našiel vhodného partnera v Šamoríne, kde by sa podujatie mohlo konať. Súčasťou tamojšieho špičkového komplexu je aj moderný atletický ovál. Bolo by zaujímavé, keby sme vedeli spojiť starú známu značku s novým miestom a dostať ich do povedomia – a či by s tým Slovnaft súhlasil.

Kedy vás oslovili?
Koncom minulého roka. Prebral som to s naším generálnym riaditeľom Oszkárom Világim, či by sme sa do takéhoto projektu pustili. On ako veľký fanúšik športu súhlasil. S tým, aby nešlo len o výstrel do tmy, ale aby podujatie spĺňalo aj isté kvalitatívne parametre. O to sa spoločne s partnermi usilujeme.

Bola péteeska historicky prvým významným športovým podujatím spojeným so značkou Slovnaft?
Slovnaft bol v minulosti spätý so športovými klubmi okolo bratislavského Interu: najmä s futbalom, basketbalom, tenisom, hádzanou. Péteeska sa stala prvým vrcholným podujatím, ktoré bolo spojené s názvom podniku. Aj v rámci Československa šlo v chemickom priemysle o jedno z prvých takýchto partnerstiev. Šport je pre nás veľmi dôležitý aj z toho pohľadu, že historicky sa Slovnaft v ňom ukotvil práve cez Inter a péteesku.

Aká je stratégia Slovnaftu v súvislosti s podporou športu? Koľko prostriedkov naň vyčleňuje?
Presné číslo neuvediem, ale zo zaujímavého balíka vyčleneného na podporu ekológie, vzdelania, kultúry a športu ide najviac, približne 45 percent, na šport. Pripomeniem, že Slovnaft je druhým najväčším partnerom hokejovej Tipsport ligy, sme hlavným partnerom Slovenského pohára vo futbale – takisto pod naším názvom. Chceme ho ešte viac povýšiť, dať mu väčšiu vážnosť – aj finančnými odmenami. Priaznivci športu veľmi dobre vedia, že podporujeme Štefana Svitka, ktorý jazdí rely Dakar. Teší nás, že náš reprezentant s netovárenskou motorkou konkuruje tímom s oveľa väčším zázemím. Je jeden z našich ambasádorov značky na medzinárodnom poli. Sme aj partnerom Slovakia ringu, kde sa konajú špičkové preteky áut. Ide o prirodzený spôsob komunikácie s našimi zákazníkmi – radi sme pri nich aj vo voľnom čase. Šport je dynamický fenomén, čo svojím korešponduje s palivom.

Má Slovnaft svoj rebríček športov, ktoré uprednostňuje?
Podporu si vyberáme na základe obľúbenosti u ľudí, aj potenciálneho rozvoja športu. Každoročne si robíme prieskum. Slovensko je fenomenálne v tom, že hokej je najpopulárnejší. Z tisíc odpovedí sa v sedemsto prípadoch uvádza, že hokej sledujú. Za ním je futbal, cyklistika, tenis, motorizmus sa tiež drží v top desať. Československo predsa bola motoristická krajina. Paradoxne, sme automobilová veľmoc – a motorizmus ako šport je v úzadí.

Veľa sa hovorí o dôležitosti podpory talentovanej mládeže. Angažujete sa aj v tejto oblasti?
Máme projekt Talenty Novej Európy pre deti a mládež vo veku od osem do osemnásť rokov. Každoročne rozdeľujeme 66 tisíc eur v spolupráci so Stredoeurópskou nadáciou vo vede, umení a športe. Ročne evidujeme do tristo prihlášok od detí i rodičov. Podmienkou je určitá výkonnosť. Podporili sme napríklad krasokorčuliarsky tanečný pár Federica Testová, Lukáš Csölley. Aj na olympiáde v Riu bude reprezentovať Slovensko účastníčka z nášho programu, Naďa Daabousová v synchronizovanom plávaní.

debata chyba
Viac na túto tému: #míting P-T-S #Anton Molnár