Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Športovci sa 100 dní pred Riom nahodili do olympijského

Slovenskí olympionici sa v stredu, 100 dní pred štartom športového sviatku v Riu, nahodili do olympijského oblečenia. Novú kolekciu uviedli príťažlivou Olympic Fashion Show v štýle karnevalu v Riu v kombinácii so slovenskou ľudovou hudbou.

27.04.2016 20:00
olympiáda, oblečenie Foto: ,
Slovenskí olympionici v oblečení, v ktorom sa predstavia v Riu.
debata

Na prvých Hrách na juhoamerickom kontinente si vybojovalo účasť zatiaľ 37 slovenských športovcov. Ich počet ešte stúpne a mohol by byť veľmi podobný tomu, ktorý sa predstavil pred štyrmi rokmi v Londýne. Tam cestovala zatiaľ najmenšia slovenská výprava, bolo v nej 47 športovcov.

Viacerí reprezentanti si nové oblečenie z modelov značky Dare2Be spoločnosti Regatta aj vyskúšali. Slovenský olympijský výbor zvolil za ústredný motív kolekcie opäť čičmiansky vzor, známy už z dvoch predchádzajúcich olympijských podujatí. Ide o úsilie, aby členov výpravy aj ostatní vnímali aj cez tento ľudový motív.

Športovci tento zámer vnímajú pozitívne. "Je skvelé, že sa dokážeme prezentovať jednotne aj vizuálnou formou cez čičmiansky vzor, ktorý je pekný, tradičný a rozpoznateľný,“ vyjadrila sa strelkyňa Danka Barteková, ktorá sa spolu s rýchlostnými kanoistami Jurajom Tarrom a Erikom Vlčekom podieľala na tvorbe dizajnu oblečenia.

Danka Barteková. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Danka Barteková Danka Barteková.

Okrem neho sa tento motív objavuje v podobe čičmianskeho srdca aj v aktuálnom slogane olympionikov – So srdcom dáme do toho všetko. „Naši olympionici tvoria jeden tím. Olympiáda je pre väčšinu z nich najväčší športový sviatok v kariére, ich hrdosť z reprezentácie Slovenska najviac odráža práve symbol srdca,“ vysvetlil šéf SOV František Chmelár.

Kolekciu tvoria modely určené na otvárací ceremoniál, medailové pódium a pobyt v olympijskej dedine. Na tvorbe spolupracovali aj dve mladé návrhárky. Michala Bednárová navrhla efektné ponožky s čičmianskymi vzormi v modrej a červenej farbe a Aida štýlové legíny.

Tradične sledovaným bude otvárací ceremoniál, členovia výpravy sa predstavia v trikolóre – v červenej sukni či nohaviciach, modrej mikine a bielej veste. Pripravené je aj takzvané medailové oblečenie, tvorcovia veria, že ho olympionici využijú a niektorí z nich sa ukážu na stupni víťazov. Budú mať na sebe bielo-modrú šušťáková súpravu.

Na voľný čas si športovci pribalia tričká s dlhým i krátkym rukávom, mikinu, nepremokavú bundu, teplákovú súpravu, krátke nohavice, sukňu, šiltovku, tenisky, sandále, šľapky. Ale tiež páperovú bundu, lebo v auguste vládne v Riu zimné ročné obdobie. Nechýbajú ani rôzne doplnky ako ruksak, slnečné okuliare, tulivaky Tuli.

Zľava triatlonista Richard Varga, rýchlostný... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Štvorkajak, olympiáda Zľava triatlonista Richard Varga, rýchlostný kanoista Peter Gelle a chodec Matej Tóth.
debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #Rio 2016