Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dudinská päťdesiatka bude rekordná. Aj bez šampióna Tótha

Svetová chodecká špička sa po roku opät vracia do Dudiniec. Kúpeľné mesto zaregistrovalo na jubilejný 35. ročník, ktorý sa koná v sobotu 19. marca, obrovský záujem 259 chodcov a chodkýň zo 40 krajín sveta.

15.03.2016 22:00
MS v atletike, Peking, Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth sa v Dudinciach nepredstaví.
debata

„Nespomínam si na ročník, v ktorom by v Dudinciach štartovali pretekári zo 40 krajín. Ich tohoročný záujem ma prekvapil,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii Július Nyárjas. Športový riaditeľ Dudinskej päťdesiatky ju spoluorganizuje už 33 rokov.

„Na počte prihlášok sa prejavilo najmä to, že tento rok sú olympijské hry v Brazílii. Aj preto sa k nám chystajú chodci až z jedenástich juhoamerických štátov. Pre mnohých z nich sú Dudince z hľadiska plnenia limitov záchranným pásom,“ dodal Nyárjas.

Dudinská päťdesiatka je republikovým šampionátom a jedným z najkvalitnejších chodeckých podujatí na svete. „Na olympiádu pôjdu dvaja najlepší Slováci z Dudiniec, ktorí zároveň splnia aj limit na OH 2016,“ povedal Matej Spišiak. Tréner majstra sveta v chôdzi na 50 km z MS 2015 v Pekingu Mateja Tótha však nepotešil fanúšikov svojho zverenca. „Zranil sa na vysokohorskom sústredení v juhoafrickom Johannesburgu, preto sme teraz dali prednosť liečbe boľavej nohy. Do Dudiniec však príde ako čestný hosť,“ vysvetlil Matej Spišiak dôvody Tóthovej absencie. Ten má už istú účasť na olympiáde v Riu.

Najväčšie predpoklady na postup majú zo Slovákov Anton Kučmín a Dušan Majdán. Prekvapiť však môžu aj mladší chodci. „Muziku na 50 km určite budú tvrdiť Poliaci na čele s Grzegorzom Sudolom, Rafalom Sikorom, Lukaszom Novakom či Rafalom Augustynom. Silný môže byť aj strieborný olympijský medailista na 20 km z Londýna 2012 Erick Barrondo z Guatemaly či Mexičan Horacio Nava,“ ozrejmil Spišiak.

Medzi ženami sa na 20 km pobijú o víťazstvo obhajkyňa minuloročného triumfu Talianka Eleonora Giorgiová a Češka Anežka Drahotová. V ženskej súťaži sa predstavia aj všetky reprezentantky SR na čele s Máriou Gálikovou a Máriou Czakovou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #chôdza #Dudince