Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Potvrdené. Hviezda amerického futbalu Manning končí

Na trávnikoch profesionálnej zámorskej súťaže amerického futbalu NFL už nezaznie “Omaha”.

07.03.2016 20:42 , aktualizované: 08.03.2016 09:27
Peyton Manning Foto: ,
Peyton Manning.
debata

Autor tejto hlášky predznamenávajúcej začiatok hry Peyton Manning na pondelkovej tlačovej besede oficiálne oznámil ukončenie svojej prebohatej kariéry. V sobotu o tom informoval svojho teraz už bývalého zamestnávateľa Denver Broncos. Čoskoro štyridsiatnik (nar. 24. marca 1976) strávil v profilige osemnásť rokov, absolvoval sedemnásť sezón. Pre zranenie vynechal kompletný ročník 2011. Obliekal si len dresy Indianapolisu Colts (1998 – 2011) a spomenutého mužstva z Colorada (2012 – 2015). Pätnásťkrát postúpil do play-off. S oboma klubmi na zisk Trofeje Vincea Lombardiho premenil jednu z dvoch účastí v Super Bowle.

Rodák z New Orleans je držiteľom bezprecedentných piatich ocenení Najužitočnejšieho hráča NFL (2003, 2004, 2008, 2009, 2013). Vyhlásili ho za MVP Super Bowlu XLI. V roku 2010 ho zaradili do najlepšej zostavy desaťročia. Ako jediný quarterback dosiahol 200 víťazstiev (základná časť plus vyraďovacia fáza). Štrnásťkrát sa predstavil v Zápase hviezd (1999, 2000, 2002 – 2010, 2012 – 2014). Má za sebou rekordných 14 ročníkov, v ktorých nahádzal minimálne 4000 yardov. Je historickým lídrom NFL v celkovej dĺžke prihrávok vzduchom (71 940 yardov) i prihrávok na touchdown (539). V týchto dvoch ukazovateľoch stanovil rekord tiež pre jednu sezónu – 2013. V 93 stret­nutiach sa podieľal aspoň na troch touchdownoch. Jeho sedem asistencií na touchdown v jednom dueli je takisto maximom súťaže. Na konte má skalp každého súčasného tímu NFL.

“Ďakujem obyvateľom Louisiany. Podporujú svoje mužstvo Saints, ale aj miestnych rodákov. Ďakujem organizácii Colts a všetkým jej fanúšikom. Našiel som tam mnoho priateľov na celý život. Z Indiany sa po basketbale a motorizme stal štát amerického futbalu, dosiahli sme skvelé úspechy. Rovnako ďakujem Patovi Bowlenovi, Joeovi Ellisovi, Johnovi Elwayovi, Johnovi Foxovi, Garymu Kubiakovi a ďalším úžasným ľuďom a priaznivcom fantastickej organizácie Broncos za to, čo ste urobili pre tohto starého quarterbacka. Spravili ste zo mňa aj lepšieho človeka. Samozrejme, mám rád americký futbal a bude mi chýbať. Deti mi zmenili život. Učím ich, aby si vážili malé veci, o to viac si vychutnajú veľké. Som presvedčený, že koniec kariéry je začiatkom niečoho momentálne ešte nepoznaného. Treba sa chytiť svojich snov. Zakaždým som odviedol všetko pre víťazstvo tímu, čiže nemám žiadne výčitky. Po osemnástich rokoch nastala správna chvíľa rozlúčiť sa. Bojoval som dobre a som v cieli mojich pretekov. Načasovanie vždy bolo mojou silnou stránkou. Osemnásť je dobré číslo,” povedal evidentne dojatý Peyton Manning. Na drese nosil práve jednotku a osmičku.

Peyton Manning s trofejou. Foto: Reuters, MIKE BLAKE
Peyton Manning Peyton Manning s trofejou.

Člen rozohrávačskej dynastie Manningovcov (aj otec Archie a mladší brat Eli, pozn.) zvaný “šerif" sériu otázok nemohol zakončiť inak než slovom “Omaha”. V súvislosti s jeho odchodom zo scény sa často spomínalo posledné ródeo. Je to naozaj príznačné, veď Colt i Bronco, teda symboly, s ktorými Peyton spojil svoju kariéru isto-iste hodnú uvedenia do Siene slávy pri najbližšej možnej príležitosti, sú pomenovania pre divoké kone Severnej Ameriky.

Jeho oddanosť tomuto športovému odvetviu dokazuje aj to, že týždeň po tom, ako ho draftoval Indianapolis, ovládal všetky ofenzívne herné plány družstva. V roku 2012 si dokázal spomenúť na detaily konkrétnej akcie z pôsobenia na univerzite v Tennessee spred šestnástich rokov. „Najväčšia myseľ v NFL. Koniec éry. Odchádza do západu slnka,“ superlatívmi nešetril ani oficiálny web ligy. Odkazy poslali hviezda zjazdového lyžovania Lindsey Vonnová, niekdajší basketbalista Allen Iverson či spomenutý Eli Manning. Peyton bol osemnásť rokov stredobodom pozornosti a za ten čas prepísal definíciu quarterbacka. „Gratulujem k neuveriteľnej kariére. Navždy si zmenil americký futbal a pomohol si zlepšiť sa každému okolo seba. Bola to česť,“ napísal na facebooku dlhodobý súper a rozohrávač New England Patriots Tom Brady. Ich korektná rivalita (17 vzájomných súbojov) je jednou z najslávnejších v dejinách NFL.

„Odohral u nás iba štyri roky, ale aké štyri roky to boli. Zvýraznené štyrmi titulmi v divízii, dvoma v konferencii a jednom v Super Bowle. Sme hrdí, že si si nás vybral, vďaka za všetko odvedené pre náš klub,“ uviedol prezident Denveru Joe Ellis. „Nikto iný si nemôže povedať, že v NFL dosiahol všetko, čo quarterback môže. Rekordy a pocty sú fenomenálne, no najviac by som vyzdvihol tvoju pracovnú morálku. Osemnásť rokov si hral tak dobre, ako sa len dalo, takže deň lúčenia je ťažký. Nemyslel som si, že máme šancu získať ťa ako voľného hráča. Svoj potenciál si naplnil stopercentne, zaslúžiš si veľkolepý odchod. Ďakujem za všetkých fanúšikov,“ pokračoval generálny manažér „oranžových“ John Elway. „Ocenil by som tvoju osobnosť a reprezentáciu ligy. Strávili sme spolu deväť neľahkých mesiacov, ktoré sa však skončili triumfálne. Bola to skvelá, ale náročná sezóna,“ dodal tréner Denveru Gary Kubiak.

V Colorade teraz urgentne musia vyriešiť, kto sa stane nástupcom Manninga. V uplynulom ročníku niekoľko zápasov absolvoval Brock Osweiler. Broncos mu podľa insidera Iana Rappoporta ponúkli kontrakt na tri roky za 45 miliónov amerických dolárov. Do úvahy prichádza tiež doterajšia trojka v hierarchii rozohrávačov Denveru Trevor Siemian, tomu však chýbajú skúsenosti.

Peyton Manning (USA)

Dátum a miesto narodenia: 24. marca 1976 v New Orleans, 39 rokov
Výška a váha: 196 cm a 104 kg
Post: quarterback
Univerzita: Tennessee
Draft: 1998, 1. miesto
Kluby: Indianapolis Colts (1998 – 2011), Denver Broncos (2012 – 2015)
Tímové úspechy: 2× víťazstvo v Super Bowle (XLI, 50), 4× víťazstvo v konferencii AFC (2006, 2009, 2013, 2015)
Individuálne úspechy a rekordy: MVP Super Bowlu XLI, 5× MVP NFL, 14× účasť v Zápase hviezd, MVP Zápasu hviezd 2005, člen najlepšej zostavy desaťročia (2000 – 2009), 200 zápasových úspechov (základná časť a play-off), 14 sezón, v ktorých nahádzal aspoň 4000 yardov, historický líder NFL v dĺžke prihrávok vzduchom i prihrávok na touchdown celkovo aj v jednej sezóne, 93 zápasov, v ktorých sa podieľal aspoň na 3 touchdownoch, sedem asistencií na touchdown v jednom zápase

debata chyba
Viac na túto tému: #americký futbal #Peyton Manning