Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Latka láka na Fassinottiho aj Holma

Nezameniteľná atmosféra s kvalitnými výkonmi svetovej i domácej špičky. Jedno z vrcholných atletických podujatí na Slovensku. Aj 22. ročník Banskobystrickej latky prinesie parádny zážitok. A to aj napriek tomu, že krátko pred začiatkom (vo štvrtok od 16.30) museli organizátori riešiť hneď dve výrazné absencie.

04.02.2016 06:00
Marco Fassinotti Foto: ,
Taliansky rekordér Marco Fassinotti, druhý muž tohtoročných svetových tabuliek počas autogramiády pri príležitosti konania sa podujatia Banskobystrická latka.
debata

V ženskej súťaži (od 16.30) mala byť hlavným lákadlom Chorvátka Blanka Vlašičová. Všetko sa zmenilo po mítingu v Splite. Najskôr prekonala 195 centimetrov, márne neboli ani dvojmetrové pokusy. No bolesť v achilovke a konzultácia s realizačným tímom znamenala nekompromisný ortieľ.

„Všetko podriaďujem úspechu na OH v Riu, nechcem nič riskovať,“ odkázala Vlašičová organizátorom Banskobystrickej latky. Sympatická pretekárka ukončila svoju halovú sezónu a nezúčastní sa ani na marcových majstrovstvách sveta v americkom Portlande.

Organizátori zareagovali prakticky okamžite a priviedli pod Urpín ďalšie známe výškarské meno – Airiné Palšyté. Litovčanka je národnou rekordérkou vonku aj v hale výkonom 198 cm a minulý týždeň hneď v prvom štarte sezóny pokorila v Cottbuse 197 cm. Práve ona bude spolu s Levernou Spencerovou zo Svätej Lucie a talentovanou Češkou Michaelou Hrubou hlavnou adeptkou na víťazstvo. O dobré umiestnenie zabojuje aj dvojica mladých slovenských výškarok – 23-ročná Táňa Dunajská a o tri roky mladšia Katarína Kuštárová. Dunajská tento rok skočila 178 centimetrov, jej mladšia reprezentačná kolegyňa o tri centimetre viac.

Vlani pri výkonoch Mutaza Essa Baršima jasala celá hala na Štiavničkách. Katarčan na Banskobystrickej latke prekonal rekord mítingu 240 cm a pokúšal sa aj o svetové maximum v hale 244 cm. Tento rok však bude chýbať. No o favoritov v mužskej časti (vo štvrtok od 19.00) nebude núdza. Najväčším z nich bude 26-ročný Talian Marco Fassinotti, ktorý nedávno zaznamenal druhý najlepší výkon roka. Rodák z Turína skočil v anglickom Birminghame 233 centimetrov a tým sa automaticky kvalifikoval na MS v Portlande. Zaujímavosťou je, že Fassinotti bol v Banskej Bystrici aj minulý rok, no pri rozcvičke si zranil členok a do súťaže nenastúpil.

Ašpirantov na pódiové umiestnenie je viacero. Jedným z nich je Bahamčan Jamal Wilson, ktorý tento rok skočil 230 centimetrov vonku v domácom Nassau, Brit Robbie Grabarz (tohtoročné maximum 229) alebo bronzový medailista z olympijských hier v Aténach 2004 Jaroslav Bába (224). Odpisovať netreba ani bývalých majstrov sveta – Jamajčana Donalda Thomasa (tento rok bez výkonu) a Američana Jesseho Williamsa (210).

Medzi naše želiezka v mužskej kategórii patria Matúš Bubeník a Lukáš Beer. Bubeník, ktorý trénuje v Brne, má v tejto sezóne skočených 226 z francúzskeho Hirsonu, čo mu vynieslo bronzovú priečku. „Prvý raz v sezóne som skákal z plného rozbehu, zrejme preto som mal toľko opráv. To sa však v úvode sezóny občas stáva. Bojoval som najmä sám so sebou. Pokusy na 229 cm neboli beznádejné,“ uviedol po treťom mieste.

Na Banskobystrickú latku zavíta aj jeden čestný hosť a legenda tohto športu Švéd Stefan Holm. Víťaz olympijských hier v Aténach 2004, ktorý Banskobystrickú latku štyrikrát vyhral, si bude plniť aj trénerské povinnosti, keďze pripravuje švédsku skokanku Sofie Skoogovú. Zostrih z 22. ročníka Banskobystrickej latky odvysiela RTVS vo štvrtok od 22.40.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stefan Holm