Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Exšéf WADA: Rusko postavilo Soči za sedem rokov. Toto je preň hračka

Na jeho odporúčanie majú ruskí atléti zákaz štartu na medzinárodných podujatiach a hrozí im neúčasť na budúcoročných olympijských hrách, napriek tomu Dick Pound verí, že potrestaná športová veľmoc má potenciál krízu vyriešiť tak rýchlo, aby Jelena Isinbajevová a spol. v Riu de Janeiro nechýbali.

18.11.2015 14:49
Dick Pound Foto: ,
Dick Pound.
debata

Kanaďan viedol vyšetrovanie trojčlennej komisie Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), ktorej výsledkom bola správa odhaľujúca rozsiahly podvod s užívaním zakázaných látok a krytím nepriaznivých výsledkov testovania ruských športovcov, predovšetkým atlétov. Bývalý šéf WADA a jeho dvaja kolegovia Richard McLaren a Günter Younger zistili, že do manipulácií sú zapletené kľúčové inštitúcie – Ruská antidopingová agentúra (RUSADA) aj laboratórium v Moskve. Navyše obvinili ruské štátne orgány, že podvod režírovali. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) na ich návrh dištancovala Rusko až do odvolania. Potrestaná krajina už deklarovala spustenie reforiem.

„Nemyslím si, že kultúra podvádzania sa dá spoľahlivo odstrániť za deväť mesiacov, ale môžete zaviesť opatrenia, ktoré vedú k rovnakému výsledku. Všetko úsilie však bude zbytočné, ak Rusko dosiahne návrat svojich športovcov na súťaže len pre to, aby sa potom celý čas triasli, že ich prichytia. Mali by byť presvedčení o tom, že robia správnu vec. Rusko postavilo Soči za sedem rokov. Toto je preň hračka,“ vyhlásil Pound. Od ruskej politickej špičky očakáva, že sa postaví na čelo obrodného procesu.

„Mali by povedať: ‚Pozrite sa, RUSADA je nezávislá, laboratórium je nezávislé a každý, kto tomu bráni, má problém‘. To isté s trénermi. Nech jasne deklarujú: ‚Chlapci, sovietsky systém je minulosťou. Ak chcete pokračovať týmito metódami, pozor na zadok, keď budete vychádzať dverami‘.“

Pound označil prvé reakcie ruskej strany na obsah správy za „negatívne“, ale ocenil postupný prechod na pokornejší a konštruktívnejší tón. Časový faktor, ktorý hrá proti Rusom, považuje za prekonateľný.

„Musia sa poriadne zahryznúť a čo najrýchlejšie vykonať zmeny, ak chcú stihnúť Rio. V prípade, že chcú naozaj začať bojovať, je to v poriadku. Ale mali by si uvedomiť, že ani na opálenom tele sa nezačína pracovať až vtedy, keď je leto v plnom prúde,“ zakončil Pound.

debata chyba
Viac na túto tému: #dopingová kauza #WADA #Dick Pound