Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruská atletika bola kvôli dopingu dočasne vylúčená z IAAF

Medzinárodná atletická federácia IAAF kvôli systematickému doping pozastavila členstvo ruskému zväzu.

13.11.2015 23:02
doping, atletika, medaila Foto: ,
Ilustračné foto
debata (3)

Ruskí atléti tak nesmú štartovať na medzinárodných súťažiach a hrozí im, že prídu o účasť na olympijských hrách v Riu de Janeiro. O suspendácii rozhodla Rada IAAF, hlasovanie dopadlo jednoznačne v pomere 22:1.

„Stále máme šancu štartovať na olympijských hrách, možno aj na marcových halových majstrovstvách sveta v Portlande. Ten trest je dočasný. V najbližších mesiacoch musíme vyhovieť množstvu požiadaviek,“ povedal v prvej reakcii ruský minister športu Vitalij Mutko. „To rozhodnutie je na jednej strane veľmi podivné, ale vlastne sme nič iné neočakávali,“ do­dal.

Rada IAAF diskutovala prostredníctvom telekonferencie pod vedením šéfa Sebastiana Coea skoro štyri hodiny a prijala rozhodnutie, ktoré jej v pondelok odporučila Svetová antidopingová agentúra WADA vo svojom dokumente. Ten objasňuje dopingové praktiky v Rusku za posledné roky, ktoré zasahovali do najvyšších poschodí vedenia ruského športu, ale tiež k bývalému šéfovi IAAF Laminovi Diackovi. Senegalského funkcionára kvôli údajnej korupcii a krytiu niektorých dopingových prípadov vyšetruje francúzska polícia.

Ešte pred rokovaním Rady IAAF sa snažil hroziace sankcie odvrátiť minister Mutko, ktorý údajne o podvodoch vedel. Mutko obvinil vedenie svetovej atletiky z toho, že v rokoch 2008 a 2009 zatajilo 155 pozitívnych dopingových testov. Len pätnásť sa ich vraj týkalo ruských atlétov, okrem iného chodca Valerija Borčina, ktorý vyhral OH v Pekingu 2008.

3 debata chyba