Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Putin mal v Soči riešiť dopingový škandál. Pre počasie nemohol

Ruský prezident Vladimir Putin zrušil plánovanú schôdzku s vrcholnými ruskými športovými predstaviteľmi kvôli dopingovému škandálu, ktorý zmieta ruskou atletikou.

11.11.2015 18:28
putin, vladimir putin, rusko, Foto:
Vladimir Putin.
debata

Dôvodom bola nepriazeň počasia a silný dážď, ktorý neumožnil leteckú dopravu do Soči, kde sa malo rokovanie uskutočniť. Oznámil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Putin sa mal v dejisku zimných olympijských hier 2014 stretnúť okrem iného s šéftrénerom atletickej reprezentácie Jurijom Borzakovským a so zastupujúcim šéfom Ruskej atletickej federácie Vadimom Zeličenokom.

Svetová antidopingová agentúra WADA v pondelok odporučila vylúčiť Rusko z medzinárodnej atletickej asociácie IAAF a zo všetkých súťaží vrátane OH v Riu. Dôvodom je systematický doping a porušovanie antidopingového kódexu. Kremeľ obvinenia odmieta s tým, že neexistujú dôkazy.

Lietadlo s predstaviteľmi ruskej atletiky nemohlo v Soči pristáť, namiesto toho Borzakovskij a spol. konali v meste Mineralnje Vody s šéfom ruských olympionikov Alexandrom Žukovom. Národný olympijský výbor súčasne vydal vyhlásenie, v ktorom súhlasí s tvrdým potrestaním dopingových hriešnikov.

„Súčasne ale nesmie byť čestným športovcom upierané právo zúčastniť sa na pretekoch,“ uviedol v reakcii na hrozbu vylúčenia ruských atlétov zo súťaží.

Putinove stretnutie so zástupcami ruskej atletiky v Soči bolo naplánovaná už skôr, ale pôvodne sa malo týkať hlavne príprav na olympijské hry.

O prípadných sankciách voči ruskej atletike bude rada IAAF rokovať v piatok. Sama WADA už v utorok nasledovala jedno z odporúčaní nezávislej vyšetrovacej komisie a odobrala akreditáciu moskovskému antidopingovému laboratóriu. Jej riaditeľ Grigorij Rodčenkov o pár hodín neskôr rezignoval.

Nie je vylúčené, že novým šéfom laboratória sa stane expert zo zahraničia, aspoň to vyplýva z tvrdenia ministra športu Vitalija Mutka po rokovaní s predstaviteľmi WADA. Mutko agentúre R-Sport povedal, že je k takémuto kroku „pripravený, ak to bude potrebné“. Rusko podľa neho bude v tejto veci s WADA spolupracovať a minister si už vyžiadal pokyny k realizácii reformných krokov.

debata chyba