Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

MOV žiada potrestanie ruských atlétov za doping

Medzinárodný olympijský výbor pozastavil čestné členstvo bývalému predsedovi Medzinárodnej atletickej federácie Lamine Diackovi a vyzval IAAF, aby začala disciplinárne konanie s ruskými atlétmi obvinenými z dopingu.

10.11.2015 22:08
IAAF, atletika, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (8)

Pretekárky, tréneri a funkcionári, ktorých vo svojej správe v pondelok zmienila vyšetrovacia komisia Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), by podľa MOV mali dostať tresty. Medailisti by mali prísť o cenné kovy, ak budú usvedčení z dopingu.

WADA, ktorá odporučila kvôli rozsiahlemu porušovaniu antidopingového kódexu vylúčiť ruskú federáciu z IAAF a tým aj zo všetkých súťaží vrátane olympijských hier, navrhla doživotný zákaz štartov pre päť športovkýň. Najznámejším menom na zozname je olympijská víťazka v behu na 800 metrov z Londýna Maria Savinovová. Ďalšími sú bronzová medailistka z rovnakých pretekov Jekaterina Poistogovová a ďalšie bežkyne Kristina Ugarovová, Anastasia Bazdyrevová a Tatiana Miazinová.

O prípadných sankciách voči ruskej atletika má rada IAAF rokovať tento piatok. Serveru R-sport to povedal zastupujúci šéf ruskej atletickej federácie Vadim Zeličenok, podľa ktorého pôjde o online konferenciu.

„Zatiaľ nás nikto nepotrestal. Zajtra budeme hotoví s odpoveďami na otázky, ktoré nám boli položené,“ uviedol Zeličenok, ktorý stojí v čele ruskej federácie dočasne od tohtoročného februára, keď kvôli dopingovým škandálom predovšetkým chodeckých reprezentantov rezignoval Valentin Balachničev.

„Aby som bol úprimný, žiadny závažný zločin nevidím. Áno, existujú prehrešky, ktoré priznávame a ktoré majú vo všetkých krajinách. Ale nič systematického tam nevidím (v správe o ruskej atletickej federácii). Podľa mňa si žiadny veľký trest nezaslúžime, ale nedá sa vylúčiť, že nás čakajú ťažkosti v súvislosti so stanoviskom mnohých tých, ktorí budú hlasovať proti nám,“ povedal Zeličenok.

K prvému postihu už siahla WADA, ktorá odobrala akreditáciu moskovskému antidopingovému laboratóriu. Jej riaditeľ Grigorij Rodčenkov o pár hodín neskôr rezignoval. Rodčenkov podľa vyšetrovacej komisie WADA nariadil vlani zničiť viac ako 1400 uchovaných vzoriek čoby možných dôkazov, navyše od športovcov požadoval peniaze za zatajenie pozitívnych skúšok.

„To sú normálne praktiky, vzorky likvidujú všetky laboratóriá, pretože ich jednoducho nie je kde skladovať. Niekedy o to žiadajú samotné federácie, keď je vzorka A negatívna. Neničia sa len tie, u ktorých je z určitých dôvodov výslovne požiadané, aby boli uchované,“ zastal sa Rodčenkova bývalý šéf Ruskej antidopingovej agentúry Nikolaj Durmanov.

Dopingový škandál bude v stredu s predstaviteľmi ruskej atletiky riešiť prezident Vladimir Putin. V Soči sa stretne okrem iného s reprezentačným šéftrénerom Jurijom Borzakovským. Správa WADA tvrdí, že v ruskej atletike sa systematicky dopovalo s podporou štátu, čo v utorok odmietol Putinov hovorca Dmitrij Peskov s tým, že chýbajú dôkazy. „Doteraz nebol predložený žiadny dôkaz, takže je ťažké obvinenia nejako komentovať. Sú neopodstatnené,“ povedal hovorca.

Savinovová sa napriek hroziacej doživotnej diskvalifikácii ďalej pripravuje na obhajobu zlata v Riu de Janeiro. Jej tréner Vladimir Kazarin označil obvinenia za „absolútny blud“. „Používali sme výhradne povolené preparáty. Do odvysielania relácie ARD žiadne obvinenia proti Máši (Savinovovej) neboli. Dokonca ani žiadne náznaky, že by nebola čistá. Sme pripravení sa brániť. Ak nie sme vinní, tak prečo by sme mali znášať nejaký trest,“ uviedol.

Diack bol suspendovaný vo funkcii čestného člena MOV kvôli vyšetrovaniu, ktoré proti nemu vedú francúzske úrady. Osemdesiatdvaročný Senegalec je podozrivý, že prijal najmenej 200 000 eur od ruských atlétov za krytie ich dopingových prípadov. Sám v utorok rezignoval na funkciu predsedu nadácie IAAF, ktorá organizuje semináre, konferencie a výstavy a tiež galavečer s vyhlásením najlepšieho atléta roka. Tento rok sa mal slávnostný večer uskutočniť 28. novembra, ale federácia ho práve kvôli vyšetrovaniu Diacka zrušila.

V čele IAAF skončil Diack tento rok po takmer šestnástich rokoch, v auguste ho vo funkcii predsedu nahradil Brit Sebastian Coe. Členom MOV bol 15 rokov do minulého roka, kedy sa stal čestným členom.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #MOV #škandál IAAF