Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rivali z Pacifiku rozpulzujú symbol ragbyovej DNA

Hory svalov sa dajú do pohybu. Okrem litrov potu, sĺz šťastia i sklamania, možno potečie i krv. V naháňačke za šišatou loptou. Pozornosť na ňu zamerajú desiatky miliónov fanúšikov pri televíznych obrazovkách.

31.10.2015 07:00
ragby Nový Zéland radosť Foto:
Ragbisti Nového Zélandu.
debata

Čas v Austrálii, na Novom Zélande, vo Veľkej Británii, ale i ďalších kútoch planéty sa v sobotu na niekoľko okamihov zastaví. Hlavnými hrdinami na rozžiarenej scéne svetového športu budú neobyčajne tvrdí chlapi. Na londýnskom štadióne Twickenham – s kapacitou 81 605 miest je po barcelonskom Nou Campe, londýnskom Wembley a dublinskom Croke Parku štvrtým najväčším v Európe – vyvrcholí najväčšia športová akcia tohto roka. Svetový šampionát ragbistov.

Nový rozmer. Finálový

O zlato sa pobijú najlepší z najlepších. Odvekí rivali. Najúspešnejšie reprezentačné výbery v dejinách majstrovstiev sveta. Prvé dva celky svetového rebríčka. Obhajcov titulu z Nového Zélandu vyzývajú Austrálčania.

„V 28-ročnej histórii svetových šampionátov sa dosiaľ nikdy nestretli vo finále. Konečne nadišla tá chvíľa! Ich rivalita dostane úplne nový rozmer,“ píše na svojich stránkach denník New York Times.

Bitku o kráľovskú korunu zvedú zástupcovia z Pacifiku na tom – pre ragby – najlepšom mieste. „Twickenhamom pulzuje ragbyová DNA,“ prezrádza o dejisku veľkého finále oficiálna stránka podujatia.

Austrália a Nový Zéland patria vo svete ragby ku gigantom. Počas predošlých siedmich MS sa stalo len raz, že sa vo finále nepredstavil ani jeden z tejto dvojice (2007 Južná Afrika – Anglicko). Obaja sa pýšia dvoma titulmi (rovnaký počet má aj Južná Afrika). Na tohtoročných majstrovstvách sveta potvrdili svoju silu až neobvykle suverénnym spôsobom. Vyhrali všetkých šesť zápasov.

„Zostáva už len posledný. A ten nechce prehrať nik. Na štadióne bude 46 chlapov, ktorí budú mať pred očami len jedno. Majstrovskú trofej,“ vraví Michael Cheika, tréner Austrálie.

Desaťtisíce za vstupenku

V jeho vlasti len ťažko nájdete živú dušu, ktorá si v hlbokej noci miestneho času nesadne k televíznej obrazovke a nebude zo všetkých síl držať palce svojim hrdinom. Záujem o finále je na najmenšom kontinente taký veľký, že austrálski priaznivci dokonca spísali petíciu. Žiadajú v nej o zmenu času úvodného výkopu. Ten stanovili organizátori na 17.00, v Austrálii tak budú tri hodiny ráno.

„Po náročných týždňoch s minimom spánku by bolo fér, keby usporiadatelia dali na hlasy ragbyových veľmocí z južnej pologule a posunuli začiatok finále. Urobte to pre nás, pre fanúšikov,“ píše sa v petícii na stránke change.org.

Mimochodom, o finále snov je záujem po celom svete. Ceny vstupeniek sa pohybujú od 515 do 715 libier. Podľa denníka The Guardian sa však na niektorých weboch objavili šialené ponuky, ktoré sa šplhajú do astronomických výšok. „Najvyššia má hodnotu 60-tisíc libier. Za jediný lístok,“ píšu Briti, ktorí hostili šampionát na trinástich štadiónoch, kam si doteraz našlo cestu takmer 2,5 milióna divákov.

Viac ako 80-tisíc vyvolených zhliadne na vlastné oči nového šampióna. Ak dokráčajú k zlatu Novozélanďania, stanú sa najstarším tímom v ragbyových dejinách s titulom majstra sveta. V priemere o šesť mesiacov na jedného hráča prekonajú Angličanov spred dvanástich rokov.

Zaznie Twickenhamom víťazná veteránska Hakka?

Hakka v podaní Novozélanďanov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ragby