Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Anglické počasie je dôležitým faktorom súboja gigantov JAR - Nový Zéland

Predpoveď počasia hlási dážď na sobotňajšie meranie síl medzi Juhoafrickou republikou a Novým Zélandom (17.00 h SELČ) v semifinále tohtoročných ragbyových majstrovstiev sveta na londýnskom Twickenhame.

23.10.2015 18:19
ragby, Nový Zéland, Sonny Bill Williams, Ma'a Nonu Foto: ,
Ragbisti Sonny Bill Williams (vľavo) a Ma'a Nonu z Nového Zélandu.
debata

„All Blacks“ sú skúsenejší, ale kombinácia „Springboks“ sa neustále zlepšuje a niekdajší tréner anglickej či škótskej reprezentácie Andy Robinson si myslí, že práve jesenný ostrovný dážď má potenciál negatívne ovplyvniť šance favorizovaných Novozélanďanov.

„Dosiaľ mali šťastie. Tri vystúpenia absolvovali na Millennium Stadium v Cardiffe pod zatiahnutou strechou. Dokáže ich počasie poškodiť? Mnohé závisí od juhoafrickej defenzívy,“ predpokladá Robinson.

„Kiwis“ vo štvrťfinále zdevastovali Francúzov 62:13, keď až deväťkrát dosiahli najvyššie možné jednorazové zabodovanie. Po takejto dominancii zjastril tiež tréner mužstva JAR Heyneke Meyer. „Musím to povedať. Pravdepodobne je to najlepší tím v histórii ragby. Aby sme ich pokorili, budeme potrebovať výkon zapamätateľný veky,“ vyhlásil Meyer. Jeho náprotivok Steve Hansen však kontroval, že vyjadrenia zo strany Juhoafričanov sú iba taktika: „Náš triumf nad Francúzskom niektorých ohúril, no pre nás bolo podstatné dať za víťazstvom okamžitú bodku. V opačnom prípade nezostanete na vrchole, ale začnete stagnovať. V sobotu treba opäť siahnuť na dno síl. Heyneke nás chváli celý týždeň, sú to však dobre premyslené psychologické hry. Nepochybujem, že sú pripravení odtrhnúť nám hlavy.“

So svojím koučom Meyerom súhlasí 32-ročný Schalk Burger, na ktorého čakajú kľúčové mikrosúboje s ultraskúseným novozélandským kapitánom Richiem McCawom. „Zhodneme sa, že sú najlepší v histórii. Dokazujú to štatistiky. McCaw má na konte viac medzištátnych víťazstiev (129) než ja štartov (84). Ťažko sa môžete rovnať výberu, čo azda nikdy neprehráva,“ citovala oficiálna internetová stránka svetového šampionátu Burgera. Ten však už vyhral aj omnoho náročnejšiu bitku. Pred pár rokmi musel povolať doslova nadľudské rezervy, aby prekonal bakteriálny zápal mozgových blán, ktorý na neho zaútočil počas operácie.

Austrálčania v semifinále silnejší, Pocock aj Folau sú späť

Austrálska reprezentácia si vo štvrťfinále tohtoročných MS v Anglicku musela proti škótskemu národnému tímu poradiť bez dvojice opôr a rozdielových ragbistov Davida Pococka a Israela Folaua. Výsledkom bolo nepresvedčivé a, navyše, kontroverzné víťazstvo „Wallabies“ 35:34.

Austrálčania vedia, že pokiaľ chcú v nedeľňajšom semifinále (17.00 h SELČ) na londýnskom Twickenhame uspieť s nebezpečnými argentínskymi „pumami“, musia pridať. Pomôže im práve spomenutá dvojica Pocock, Folau, ktorá sa vráti do základnej zostavy po problémoch s lýtkom, resp. členkom.

Úvodná pätnástka, ktorú tréner Michael Cheika nominoval na nedeľu, je najskúsenejšia, akú kedy Austrália postavila v zápasoch MS. Dovedna nazbierala 876 štartov v medzištátnych dueloch. Informovala o tom oficiálna internetová stránka svetového šampionátu.

debata chyba
Viac na túto tému: #ragby #MS v ragby