Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vo finále SP skončila Rehák Štefečeková druhá

Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Zuzana Rehák Štefečeková úspešne zakončila tohtoročnú sezónu. Na finálových pretekoch seriálu Svetového pohára 2015 v streľbe z brokových zbraní v cyperskej Nikózii síce neobhájila lanské prvenstvo, ale v trape žien si vybojovala 2. miesto.

19.10.2015 15:50
OH Londýn, Zuzana Štefečeková
Slovenská strelkyňa Zuzana Štefečeková.
debata

V pondelkovej súťaži dosiahla 31-ročná Slovenka 70 terčov (23–24–23) v kvalifikácii a ako piata v poradí prenikla do vyraďovacej časti medzi šesticu najlepších. V semifinálovej položke síce minula tri terče z prvých siedmich, ale pri zostávajúcich ôsmich už nezaváhala a následne zvládla aj rozstrel so Španielkou Fátimou Gálvezovou o postup do finále. V boji o krištáľový glóbus s Alessandrou Perilliovou zo San Marína ťahala od chyby pri druhom terči za kratší koniec. Napokon jej vo finálovej položke uletelo päť terčov, kým Perilliová netrafila len dvakrát a premiérovo sa stala víťazkou seriálu SP.

Rehák Štefečeková síce nezopakovala svoj lanský triumf z azerbajdžanskej Gabaly, ale pri štrnástej účasti na finálovom podujatí SP šiestykrát dosiahla pódiové umiestnenie (2 – 3 – 1). V Pragersku 2004 a Gabale 2014 vyhrala, v roku 2006 v Granade i v roku 2009 v Pekingu bola druhá a predminulý rok v Abú Zabí tretia. Okrem týchto úspechov má na svojom konte aj 4. stupienky z Izmiru 2010 a Pragerska 2012, 5. miesto z Belehradu 2007, 6. pozíciu z Dubaja 2005 a Al Ainu 2011, 8. priečku z Ríma 2003 a 9. miesta z Nikózie 2000 a Minska 2008.

V aktuálnej sezóne skompletizovala zverenka trénera Branislava Slamku svoju zbierku individuálnych medailí na významných podujatiach, keď bola tretia na SP v Al Aine a v Pragersku jej v rámci kontinentálneho šampionátu na krk zavesili zlato. Okrem toho má najcennejší kov z tímového mixu na EH v Baku. Celkovo si vybojovala zatiaľ tridsať individuálnych cenných kovov z vrcholných podujatí, ako sú OH, MS, ME a SP (9 – 11 – 10), z toho dvadsaťosem seniorských (9 – 11 – 8). Na strelnicu v Nikózii má nitrianska rodáčka dobré spomienky aj z minulosti, v roku 2003 tu ešte ako tínedžerka získala svoju druhú seniorskú medailu v kariére za 3. miesto na MS a o päť rokov neskôr si odniesla striebro z ME.

V kategórii mužov absolvovali trapisti prvú časť dvojdňovej kvalifikácie. Po 75 zo 125 terčov je lídrom Manavdžit Singh Sandhu z Indie, ktorý má na konte jednu chybu takisto ako dvojica najbližších prenasledovateľov – Talian Giovanni Pellielo a Rus Alexej Alipov (74). Slovenský reprezentant Erik Varga je zatiaľ šiesty, keď trafil 73 terčov (24–25–24) a je bod nad hranicou postupu do semifinále. Zvyšných 50 kvalifikačných terčov a vyraďovacia časť sú na programe v utorok.

Právo štartu vo finálových pretekoch 28. ročníka seriálu Svetového pohára majú okrem obhajcov lanských prvenstiev, úradujúcich majstrov sveta aj medailisti z MS 2015 a najúspešnejší jednotlivci z tohtoročných podujatí SP.

debata chyba
Viac na túto tému: #trap #športová streľba #Zuzana Rehák Štefečeková