Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tóth podporil talenty. Odovzdal im emotívnosť

Atletika zábavou - najmä pre deti. Behy medzi kruhmi a rozmanitými prekážkami si vyskúšali žiaci základných škôl na Detských atletických hrách.

14.10.2015 18:24
Matej Tóth Foto: ,
Majster sveta v chôdzi Matej Tóth ochotne zapózoval s účastníkmi Detských atletických hier.
debata

Nádejných športovcov z celého Slovenska prišiel podporiť aj atletický majster sveta z Pekingu Matej Tóth.

„Deti chcú športovať, baví ich to, ale nie všetky majú k tomu vytvorené podmienky. Pamätám si, že v mladosti som hodil tašku do kúta a bežal na ulicu. Vyskladali sme dve futbalové či hokejové mužstvá a šli súperiť. V súčasnosti je to náročnejšie,“ vraví 32-ročný chodec.

Stredajšie podujatie v Športovej hale Elán bolo súčasťou projektu Slovenského atletického zväzu – Detská atletika. V rámci neho sa odovzdali prvé atletické sady, ktoré umožnia deťom športovať celoročne.

„Okrem zisku titulu majstra sveta a víťazstva slovenského tímu na Európskych hrách v Baku sme uzavreli dôležitú spoluprácu so silným partnerom. Spoločnosť Tesco nám pomáha s našou kľúčovou úlohou, ktorou je starostlivosť o mládež. Do projektu Detskej atletiky sa zapojili tisíce detí od päť do dvanásť rokov. Cieľom je priviesť ich k športu a zmeniť ich životný štýl,“ tvrdí prezident SAZ Peter Korčok.

Projekt Detskej atletiky je súčasťou najväčšej športovo-charitatívnej akcie Tesco Beh pre život. „Myšlienka nás oslovila svojou masovosťou. Školy potrebujú pomôcť s pohybom a deti trochu postrčiť. Počas nasledujúcich troch rokov dokážeme atletické sady darovať všetkým základným školám na Slovensku, ktoré o ne prejavia záujem,“ vyhlásil za spoločnosť Tesco Martin Kuruc.

Prvých sto atletických súprav v celkovej hodnote 80-tisíc eur sa dostane do škôl a atletických klubov už v najbližšom čase. Premiérovú symbolickú sadu odovzdal žiakom Matej Tóth.

„Je dôležité mať kvalitnú infraštruktúru. Tieto pomôcky môžu deti upútať a zároveň pomôžu trénerom. Zlepšené podmienky môžu vychovať z kvantity detí aj ďalších kvalitných nasledovníkov. Verím, že o pár rokov už nebude atletický majster sveta na Slovensku už nič výnimočné,“ dodal rodák z Nitry.

Dve hodiny telesnej výchovy do týždňa sú pre telocvikárov, trénerov či funkcionárov nedostatočné „Atletika je základom každého športu. Tieto pomôcky rozvíjajú pohybové schopnosti detí, sú bezpečné, čím minimalizujú schopnosť zranenia. Najdôležitejšie je, že cvičenia s nimi zabezpečujú emotívnosť detí a dokážeme upútať ich pozornosť,“ myslí si učiteľ Miroslav Kľučiarovský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kvalifikácia ME 2016