Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škantárovci cítia poslednú šancu. Dukátová nekalkuluje

Na olympijskom kanáli v Lee Valley to bude vrieť. Neďaleko Londýna sa od stredy do nedele predstaví vodnoslalomárska elita.

16.09.2015 08:00
Škantárovci Foto: ,
Ladislav Škantár (vpredu) s bratrancom Petrom.
debata

Na majstrovstvách sveta sa budú získavať nielen cenné kovy, ale aj miestenky pre jednotlivé krajiny na budúcoročnú olympiádu v Riu de Janeiro.

Slovenskí kanoisti budú navyše na šampionáte zbierať body do internej kvalifikácie na olympiádu. O druhú účasť pod piatimi kruhmi zabojuje kajakárka Jana Dukátová, ktorá pred troma rokmi v Londýne skončila šiesta.

„Za posledné obdobie sme tu absolvovali viacero sústredení. Od prvého tréningu mi voda prišla prirodzená a domáca. Je tu pomalšia, prevzdušňovaná, prúd nie je rýchly a jednoznačný. Veľakrát sa treba rozbiehať. Kanál je náročný, je tu mnoho veľkých skokov s vysokým prevýšením a valcami. Ak urobíte chybu v nájazde, nestratíte sekundu, ale môžete pokojne minúť bránu. Každý prejazd musí byť presný,“ uviedla 32-ročná Bratislavčanka pre server canoeslalom.sk.

Majsterka sveta z Prahy 2006 a európska šampiónka z Čunova 2010 kladie dôraz na koncentráciu a nepripúšťa žiadne kalkulovanie. V rámci domácej kvalifikácie súperí s dvojnásobnou olympijskou víťazkou Elenou Kaliskou.

„Dôležitá je pohoda od začiatku trate. Ak sa človek vytrápi v úvode, nevyužije silu vody, v závere mu zákonite dôjdu sily. Pohoda vyplýva z istoty, ktorú získava človek tréningmi. Vedomie, že mám najazdené všetky možné kombinácie a nič ma nezaskočí, mi dodáva na štarte zdravé sebavedomie,“ dodala.

Dvojkolovú kvalifikáciu odštartuje už v stredu spolu s deblkanoistami. Semifinálovú a finálovú jazdu majú v sobotu. O piatu olympijskú miestenku sa usilujú bratia Peter a Pavol Hoschornerovci, ktorí s troma zlatými a jednou bronzovou medailou patria k legendám vodného slalomu. Ich úspešnú sériu chcú prerušiť bratranci Ladislav a Peter Škantárovci – okrem olympijskej účasti čakajú aj na premiérový titul majstrov sveta.

„Uvedomujú si stav veci, čo by im mohlo trochu zväzovať ruky. Na druhej strane vedia dlhodobo ukážkovo prekonávať stres a napätie. Čím sú pod väčším tlakom, tým sa vedia lepšie koncentrovať. Ak na tréningoch jazdia dobre, na pretekoch ešte lepšie. V Riu budú mať pravdepodobne poslednú šancu súťažiť na olympiáde. Sú v zrelom veku, cítia poslednú šancu – teraz alebo nikdy,“ konštatuje ich tréner Juraj Minčík.

Slovenská nominácia do Londýna
C1M: Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš, K1Ž: Jana Dukátová, Elena Kaliská, Kristína Nevařilová, C2: Pavol a Peter Hochschornerovci, Ladislav a Peter Škantárovci, Tomáš Kučera – Ján Bátik, K1M: Martin Halčin, Andrej Málek, Jakub Grigar.

Kanoistov trápi pena. Zachytáva sa na lodi i obočí

Slovenská vodnoslalomárska výprava sa v dejisku majstrovstiev sveta v Lee Valey pripravuje desať dní. Doteraz absolvovala osem oficiálnych tréningov.

„Všetci reprezentanti využili maximum tréningových jednotiek. Kanál je v porovnaní s olympiádou trochu obmenený. Za posledný rok sme tu absolvovali zopár sústredení, prekážky sa nemenili a charakteristika vody je rovnaká,“ tvrdí pre Slovenský zväz kanoistiky na divokej vode športový riaditeľ Róbert Orokocký.

Najvýraznejšie ťažkosti robí dvanástke slovenských lodí pena. „Vzniká chlorizáciou vody, ktorá cirkuluje medzi štartovým a cieľovým bazénom. Pretekári pri vjazde do protiprúdnej brány nevidia jasné rozhranie, pena sa im zachytáva na lodi, pádle i obočí. Je to nepríjemné a snáď to do začiatku pretekov zmizne,“ dodal.

V britskej metropole sa bude bojovať o 56 miesteniek do olympijského Ria. V kajakárskych kategóriách (K1Ž a K1M) si účasť svojej krajiny vybojuje po 15 lodí, medzi kanoistami 10 zástupcov a v kategórii deblkanoistov je v hre 8 lodí. Všetky rebríčky sa posudzujú v redukovanom poradí. Celkovo bude pod piatimi kruhmi v Brazílii súťažiť 82 pretekárov (t. j. 70 lodí). Zvyšné miestenky bude možné vyjazdiť na jednotlivých kontinentálnych šampionátoch.

„Prioritou je olympijská miestenka pre krajinu. Najlepšie, keby bola v každej kategórii. Až potom nasledujú cenné kovy a body do internej kvalifikácie,“ prezradil Orokocký.

Poradie v internej nominácii o Rio
C1M: 1. Beňuš 12, 2. Martikán 6, Slafkovský 4, K1M: 1. Grigar a Málek po 3, 2. Halčin 2, K1Ž: 1. Dukátová 6, 2. Kaliská 2, C2M: 1. Škantárovci 4, 2. Hochschorne­rovci 2.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Dukátová #Rio 2016 #Ladislav a Peter Škantárovci