Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tóth: Krvné hodnoty kolíšu. Súdiť podľa jednej vzorky je nefér

Rok pred olympijskými hrami v Riu de Janiero a tri týždne pred majstrovstvami sveta v atletike v Pekingu sa vytiahli informácie, ktoré postavili atletický svet hore nohami. Celú kauzu pozorne sledujú aj poprední slovenskí atléti.

06.08.2015 12:00
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth.
debata

„Je to šokujúce. Pozrel som si dokument, prečítal viacero informácií, vrátane vyjadrenia Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF). V oboch môže byť kúsok pravdy. Myslím si, že na boj proti dopingu by IAAF mohla vynaložiť viac financií ako dva milióny dolárov ročne. Je to smiešna suma, keďže prvoradý zámer tejto organizácie je chrániť čistých atlétov voči tým, ktorí podvádzajú,“ vraví kladivár Marcel Lomnický.

Jeho testovanie podlieha ostatné dva roky prísnym kritériám. „Berú mi vzorky krvi i moču. Antidopingoví komisári ma navštevujú aj často mimo sezóny. Vždy musím vyplniť, kde sa budem v danom období nachádzať. Keby ma nenašli na určenom mieste, dostanem čierny bod. Pri troch takýchto bodoch som reálne braný akoby som dopoval,“ dodáva.

Strieborná medailistka z európskeho šampionátu v Berlíne 2014 – kladivárka Martina Hrašnová si myslí, že celá kauza je umelo nafúknutá. „Je to škoda, že sa to vytiahlo pred svetovým šampionátom. Ak došlo k niečomu vážnemu, malo sa to prešetriť a potrestať jednotlivcov. Takto sa to nafukuje ako veľká bublina, ktorá môže veľmi rýchlo spľasnúť. Určite sa mohlo postupovať inak,“ vraví 32-ročná Bratislavčanka.

Podobný názor má aj najlepší slovenský chodec Matej Tóth, ktorého správa zastihla na sústredení v talianskom Livigne. „Čo sú abnormálne výsledky? Veď existuje jasný antidopingový kódex. Buď je niekto pozitívny alebo nie je,“ konštatuje.

Podozrivé výsledky boli namerané v rokoch 2001 až 2012, kedy ešte neexistovali biologické pasy. „V tom čase nás testovali pred pretekmi. Keď boli hodnoty vysoké, buď sme nemohli štartovať alebo sme sa podrobili prísnejšej kontrole. V súčasnosti za mnou chodia komisári päť až šesťkrát do roka a porovnávajú hodnoty z rôznych období počas roka. Na základe toho si vytvárajú profil športovca,“ doplnil.

Matej Tóth, ktorý je zároveň aj členom komisie športovcov IAAF, vníma celú kauzu dosť negatívne. „Je neúplná a všetko sú to všeobecné podozrenia. Nestotožňujem sa s nimi. Možno by malo význam kryť jednu superhviezdu typu Usaina Bolta. Neverím však, žeby IAAF pomáhala 5000 športovcom,“ vyhlásil 32-ročný chodec.

Atlét VŠC Dukla Banská Bystrica vie aj z vlastnej skúsenosti, že krvné hodnoty v tele športovca môžu kolísať. „Iné hodnoty máme v horskom prostredí, kde organizmus dostáva veľké šoky. Nemusíme si dávať nič umelé, žiadne nedovolené prostriedky. Krv často kolíše, preto je dôležité dlhodobé porovnanie. Nie je fér, keď si zoberú jednu vzorku a na základe nej posudzujú, aké má športovec hodnoty,“ uzavrel.

Čakáme na ďalšie informácie, hovorí Peter Korčok

Kráľovná športu sa otriasa v základoch.

Nemecká televízia ARD a britský denník Sunday Times informovali, že stovky špičkových atlétov mali podozrivé krvné vzorky. Ide o zbytočný hon na čarodejnice alebo sa črtá najväčší dopingový škandál v atletike?

Reportéri získali prístup k výsledkom 12 359 krvných testov patriacich vyše 5000 atlétom z rokov 2001 až 2012 z databázy Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF). Databáza odhaľuje, že 146 medailistov, z toho 55 zlatých, získali športovci, ktorí mali podozrivé hodnoty krvných testov.

„Nevieme posúdiť, do akej miery sú tieto informácie pravdivé. Čakali sme, ako zareaguje Medzinárodná atletická federácia (IAAF). V utorok vydala k záležitosti jasné stanovisko. Počkáme si, ako to bude pokračovať a či sa niečo bude prešetrovať. Sú to informácie, ktoré nepoukazujú priamo na doping. Poukazujú len na možné zvláštnosti pri jednotlivých odberoch,“ uviedol predseda Slovenského atletického zväzu (SAZ) Peter Korčok.

Podľa vyhlásenia IAAF sú zverejnené informácie senzáciechtivé a mätúce. Ich vierohodnosť narušuje aj skutočnosť, že sa vytiahli zopár dní pred dvoma vrcholmi atletickej sezóny – majstrovstvami sveta v Pekingu a voľbou nového prezidenta IAAF, ktorý vzíde z dvojice Sebastian Coe a Sergej Bubka.

„Možno za tým hľadať rôzne dôvody. Vyzerá to, akoby to bolo presne načasované. Volí sa nový prezident i celá rada IAAF. Môže to byť aj mocenský boj ohľadom sponzorov v atletike. Zatiaľ ide len o podozrivé hodnoty. Čo znamenajú, ešte nikto nevysvetlil. Keby sa potvrdilo, že toľko športovcov dopovalo, bola by to vskutku vážna vec,“ dodal Korčok.

Abnormálne hodnoty vykazuje údajne aj 8 percent vzoriek odobratých Slovákom vo vytrvalostných disciplínach. V rámci mapovania aféry o tom referuje britský Daily Mail.

„Môže to byť niekto zo športovcov, ktorí už v minulosti boli za doping postihnutí. Nerobil by som však unáhlené závery. Treba si počkať na relevantné informácie, lebo inak je to nekorektné voči všetkým športovcom. Samozrejme, že sme za nulovú toleranciu dopingu a budeme pozorne sledovať, ako sa celá kauza bude vyvíjať,“ tvrdí predseda SAZ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Lomnický #Matej Tóth #Peter Korčok