Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bubeník si v duchu prial súperov neúspech

Zlato mu ušlo len o vlások. Slovenský reprezentant Matúš Bubeník získal na XXVIII. Svetovej univerziáde v juhokórejskom Gwang-ču striebornú medailu v skoku do výšky. Výkonom 228 cm si zároveň vytvoril osobné maximum pod holým nebom.

14.07.2015 18:45
Matúš Bubeník, Iveta Putalová Foto: ,
Matúš Bubeník a Iveta Putalová.
debata

„Striebro má pre mňa nevyčísliteľnú hodnotu, hoci zlato bolo veľmi blízko. Keby som vybojoval cenný kov za 220 cm, ľudia si povedia, že tam bola slabá konkurencia. Takto som spokojný aj s výkonom,“ uviedol výškar Stavbára Nitra.

Nad jeho sily bol len ruský halový majster Európy Daniil Cyplakov, ktorý si najcennejší kov zabezpečil až posledným pokusom. „V duchu som si hovoril, nech to neskočí. Potvrdil však skvelú výkonnosť. Povedal som mu, že nabudúce to bude mať zložitejšie,“ do­dal.

Pre rodáka z Holíča to bol štvrtý súťažný štart v letnej sezóne, ktorej vrcholom budú augustové majstrovstvá sveta v Pekingu.

„Stále mám rezervy. Keď je latka nižšie, skáčem uvoľnenejšie. Strieborný skok z univerziády by podľa mňa stačil aj na prekonanie 230 cm. Keď však idem do tejto výšky, chytím kŕč a namiesto ľahkosti dávam do toho zbytočne silu. Som presvedčený, že túto hranicu čoskoro prekonám. Verím si mentálne i fyzicky. Nemôžem byť však premotivovaný,“ tvrdí Bubeník.

Spolu s reprezentačným kolegom Lukášom Beerom, ktorý skončil šiesty, sledovali aj vystúpenie Ivety Putalovej vo finále behu na 400 m. „Boli sme zhruba v polovici trate. Veľmi sme jej fandili,“ doplnil.

Slovenská bežkyňa napokon obsadila solídne 5. miesto v osobnom rekorde 52,18 sekundy. Zverenka Marcela Lopuchovského môže ľutovať slabšiu štartovú reakciu (0,480 s), pre ktorú prišla o limity na MS 2015 v Pekingu i OH 2016 v Riu. Keby zareagovala len o dve desatinky rýchlejšie, mala by letenku na obe spomenuté podujatia i slovenský rekord.

„Z 5. miesta som mierne sklamaná. Do finále som postupovala s tretím najrýchlejším časom a preto som očakávala medailu. Možno ma o ňu obrala nevýhodná dráha, možno slabší štart. Mrzí ma, že som nesplnila limit, ale verím, že v najbližších pretekoch to napravím,“ prezradila 28-ročná atlétka.

Putalová mala pred štartom mierne ťažkosti s boľavým lýtkom. „Predtým už absolvovala štyri štarty, vrátane štafety na 4×100 metrov. Hrozilo, že nenastúpi, ale fyzioterapeut ju dal dohromady. Nebol to jej ideálny beh. Prvú stovku začala opatrne, neskôr sa chytila rytmu víťaznej Juhoafričanky, čo nebolo dobré,“ povedal Lopuchovský.

Počas pretekov figurovala Putalová aj na 2. mieste, ale v závere jej dochádzali sily. „Skôr by som povedala, že mi chýbala frekvencia. Napriek všetkému som si utvorila osobák a mám ďalšiu motiváciu. V súčasnosti je prvoradý limit do Pekingu a Ria,“ uzavrela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matúš Bubeník #Iveta Putalová