Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vláčik vyviezol Repčíka až do Ria

Už pätnástka slovenských športovcov má istotu, že sa predstaví na budúcoročných olympijských hrách v Riu de Janiero.

09.07.2015 10:00
Jozef Repčík Foto: ,
Jozef Repčík.
debata

Ostatné dve miestenky vybojovali osemstovkári. Lucia Hrivnák-Klocová sa tešila na minulotýždňovom mítingu v Nancy a Jozef Repčík na utorkových pretekoch v Lignane.

Repčík obsadil v behu na 800 m druhé miesto za Austrálčanom Riseleym a tretím najrýchlejším časom v kariére – 1:45,40 min – splnil limit na augustový svetový šampionát v Pekingu (1:46,00) i na olympiádu 2016 v Riu (1:45,80).

„Nastalo určité uvoľnenie, aj keď som čakal, že príde skôr. Za tie roky som však zistil, že potrebujem zabehnúť viac osemstoviek, aby som sa dostal do súťažnej pohody. Nie som typ pretekára, ktorý dokáže ihneď po príprave excelovať,“ prezradil 28-ročný atlét.

V prímorskom letovisku súťažil v extrémnych horúčavách. Počas behu sa vyšplhala ručička teplomera na 38 stupňov. „Celý deň bolo horúco a pred slnečnými lučmi sa nedalo skryť. Cítil som sa vyšťavený a bez energie. Chýbala mi iskra, ale zvládol som to,“ dodal.

Do kariet zahrala slovenskému reprezentantovi rýchla dráha i kvalitní súperi. „Keď nám organizátori na 600 metrov kričali čas 1:18,00, v duchu som si povedal, že zvyšnú dvestovku musím dať za 28 sekúnd. Nech sa deje čokoľvek. Pomohlo mi, že sa bežalo vo vláčiku a neboli žiadne strkanice ako pred týždňom vo Velenje. Tam som musel pretekárov obiehať cez druhú dráhu, čím som si pridal aj 20 metrov navyše,“ tvrdí rodák z Brezovej pod Bradlom.

Po splnení cieľa sa najbližšie tri týždne bude pripravovať v St. Moritzi. „Pôvodne som tam chcel byť od začiatku júla, ale keďže som nemal dosiahnutý limit, o týždeň sa to posunulo. Posledné dva mesiace som len súťažil a potrebujem dobiť batérie. Možno v rámci sústredenia absolvujem nejaké preteky alebo sa najbližšie predstavím až na domácom šampionáte.“

Zverenec Marcela Lopuchovského túži pokoriť vlastný slovenský rekord zo Zlatej tretry 2008 v Ostrave – 1:44,94. Vlani bežal dvakrát za 1:45,37 min. „Cítim, že po siedmich rokoch by sa to mohlo podariť. Počas letnej prípravy som strávil mesiac v Amerike, kde som trénoval v skupine s Poliakmi a Nórmi. Niektoré tréningy boli nové a pomohlo mi to na psychiku,“ uviedol člen klubu Hraj na tie nohy.

Vrcholom tohtosezónneho snaženia budú augustové majstrovstvá sveta v Pekingu. „Verím, že moja forma bude gradovať. Nie je jednoduché všetko vyladiť na konkrétny deň. Je to veľká alchýmia. Ak by som prekonal vlastný rekord na šampionáte, bolo by to úžasné,“ doplnil strednotratiar, ktorý pred dvoma týždňami získal so slovenskou reprezentáciou zlatú medailu na Európskych hrách v Baku.

„V súťažiach neboli dôležité časy a výkony, ale body. Bola to milá udalosť. Fungovali sme ako kolektív, navzájom sa povzbudzovali a napokon vybojovali najcennejšiu medailu,“ uzavrel.

Slováci s limitom na OH 2016
Atletika: Lucia Hrivnák-Klocová, Katarína Berešová, Martina Hrašnová, Mária Gáliková, Mária Czaková, Jozef Repčík, Matej Tóth, Martin Tišťan, plávanie: Richard Nagy, Katarína Listopadová, Tomáš Klobučník, športová streľba: Erik Varga, Juraj Tužinský, Danka Barteková, Pavol Kopp.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Repčík