Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bikrosára trápil vietor. Zmije si nevšimol

Miluje adrenalín a rýchle rozhodovania. Slovenský bikrosár Michal Tomčo nepostúpil z kvalifikačných rozjázd na premiérových Európskych hrách do semifinále. V druhej kvalifikačnej skupine obsadil konečné 6. miesto. Ďalej postúpili len najlepší štyria.

26.06.2015 20:46
Bikros Foto:
Ilustračné foto
debata

Rodák z Košíc najskôr v nasadzovacej časovke skončil na 26. mieste. Na trati dosiahol čas 36,723 s a bol o 3,785 sekundy pomalší ako víťazný Francúz Joris Daudet. V časovke len určovali poradie pre kvalifikačné jazdy.

Pretekárov na základe výsledkov časovky rozdelili do štyroch skupín, na ktoré čakali tri kvalifikačné rozjazdy. V druhej skupine bol Tomčo najskôr siedmy, potom piaty a napokon šiesty, čo po súčte výsledkov stačilo na šiestu priečku.

„Ak by som postúpil do semifinále, bolo by to skvelé. Výkonnosť na to zatiaľ nemám. Úspechom pre mňa je, že sa mi podarilo zdolať súperov v kvalifikačnej jazde. Je to výborná skúsenosť,“ uviedol 21-ročný športovec.

Pretekárom znepríjemňoval súťaž silný vietor a podľa niektorých jazdcov aj zmije, ktoré majú v blízkosti BMX Veloparku typické domovské prostredie. „Našťastie som na žiadneho hada nenarazil. Bikrosový areál v Baku je menší a vcelku jednoduchý. Trať po prvých tréningoch poliali a povalcovali, čo jej pomohlo. Trápil nás len nepríjemný vietor. Keď fúkalo do chrbta, bolo to v poriadku, ale pri protivetre to bolo náročné,“ dodal.

Pri bikrose prekonáva mladý Košičan na bicykli nebezpečné skoky, pri ktorých často dochádza k pádom a zraneniam. „Na tratiach pribúda čoraz viac skokov a to sa divákom páči. Paradoxne najhorší pád sa mi stal v záhrade, kde som si zlomil kľúčny stavec,“ tvrdí Tomčo.

Do Baku sa kvalifikoval na poslednú chvíľu, keď mu miesto ponúkla tripartitná komisia. „Som rád, že som tu mohol pretekať. Podujatie je pripravené na vysokej úrovni. Všetko funguje ako hodinky – dedina, v ktorej bývame, organizácia i doprava.“

Bikros sa od Pekingu 2008 zaradil medzi olympijské športy. Účasť na olympiáde v Riu 2016 je podľa jeho slov v nedohľadne. „Zatiaľ je to ešte veľmi ďaleko. Kvalifikovať sa na olympiádu by bolo úžasné,“ konštatoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Tomčo #bikros