Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pri lukostreľbe mám vlastný svet. Pálim ako robot

Kopance a údery vymenila za luk a šíp. Alexandra Longová (21) si podmanila slovenskú lukostreľbu. Je držiteľkou všetkých národných rekordov v kategórii juniorky aj ženy. "Lukostreľba je symbiózou psychickej a fyzickej prípravy. Na prvý pohľad sa zdá jednoduchá, ale v skutočnosti je poriadne náročná," tvrdí talentovaná športovkyňa.

05.06.2015 06:00
Alexandra Longová Foto: ,
Alexandra Longová.
debata

Čo pre vás znamená účasť na premiérových Európskych hrách?
Som nadšená. Bude to pre mňa nová skúsenosť. Je to výzva a zároveň obrovská motivácia do ďalšej kariéry.

S akými cieľmi pocestujete do Baku?
Teším sa, že si zasúťažím s európskou špičkou. Na vlaňajších majstrovstvách Európy som skončila piata, čím som si vybojovala miestenku do Baku. Verím, že tentokrát zabojujem o medailu, lebo vtedy mi unikla len o vlások.

Koľko športovcov poznáte zo slovenskej výpravy?
Len zopár. V Slovenskom olympijskom výbore som nováčik. Postupne ich budem spoznávať. Snáď sa ako zástupkyňa lukostreľby nestratím. Som rada, že so mnou pôjde aj lukostrelec Boris Baláž.

Čo považujete za doterajší vrchol kariéry?
Najviac si cením bronzovú medailu z európskeho šampionátu mládeže, ktorá mi leží doma na poličke. Získala som ju vlani v Ľubľane. Teší ma, že som pre slovenskú lukostreľbu vybojovala cenný kov z vrcholného podujatia po takmer 70-tich rokoch.

Aké boli vaše začiatky s týmto netradičným športom?
Najskôr som začala s karate, keďže sa mu venovali obaja rodičia a otec je doteraz trénerom. Vydržalo mi to do desiatich rokov. Vtedy sme sa z Bratislavy presťahovali do Viničného, ktoré je akousi ,mekkou' lukostreľby na Slovensku. Raz som zo zvedavosti navštívila nábor nových strelcov a už som pri tom ostala.

Čím vás lukostreľba uchvátila?
Je to veľmi pekný a elegantný šport. Na pohľad síce vyzerá jednoducho, ale v skutočnosti je dosť náročný. Veľa zohráva psychika, ktorú mám zatiaľ v poriadku (smiech).

Na čo myslíte počas streľby?
Dôležité je udržať si čistú myseľ. Vytvoriť si vlastný svet, bublinu a nenechať sa rozptyľovať. Treba sa prispôsobiť podmienkam na strelnici. Veľkú rolu zohráva počasie a vietor. Treba sa vedieť adaptovať. Počas streľby sa snažím hodiť problémy za hlavu, počúvam povely trénera a strieľam ako robot.

Nakoľko je dôležitá fyzická pripravenosť?
Je to zhruba päťdesiat percent úspechu. Druhú polovicu tvorí psychická zložka. Momentálne urobím 300 výstrelov denne. Okrem toho behávam, plávam či posilňujem. Dôležité sú kompenzačné cvičenia, lebo pri výstreloch zaťažujem len jednu stranu tela.

Je náročné pri vašej útlej postave vystreliť z luku?
Môj luk má na náťah približne 20 kilogramov. Nie je to jednoduché. Dôležité je mať pevný chrbát s vypracovaným svalstvom, ktorý majú lukostrelci často zdeformovaný. Podľa chrbta rozoznám lukostrelca bez problémov (smiech).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #európske hry v Baku #Alexandra Longová