Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vitálna babička pokorila rakovinu i maratón

Hoci cieľovú čiaru prekročila medzi poslednými, diváci ju vítali búrlivým potleskom a krikom.

01.06.2015 18:20
Harriette Thompsonová Foto: ,
Babička, ktorá sa zapísala do histórie športu - Harriette Thompsonová.
debata (3)

Američanka Harriette Thompsonová sa zapísala do športovej histórie. Vo veku 92 rokov a 65 dní sa stala najstaršou ženou na svete, ktorá odbehla súťažný maratón. Po absolvovaní 42 kilometrov a 195 metrov zdvihla víťazoslávne ruky a rozdávala úsmevy. Doterajšia rekordérka Gladys Burrillová v roku 2010 dokončila maratón na Honolulu vo veku 92 rokov a 19 dní.

Rodáčka zo Charlotte, ktorá má za sebou boj s rakovinou kože a zhubným nádorom čeluste, sa k maratónom dostala až v 76-tich rokoch. Členky kostolného súboru, s ktorými skúšala, absolvovali maratón v prospech nadácie pre boj s leukémiou. Príslušník rovnakej cirkvi jej vtedy navrhol, že ak sa zúčastní maratónu zameraného na finančnú podporu boja proti leukémii a lymfómu, bude jej sponzorom.

„V tom čase mi rakovina vzala niekoľko blízkych a tak som si povedala, že to vyskúšam. Pri svojej premiére som chcela iba kráčať, ale keď všetci okolo mňa bežali, nechala som sa strhnúť. Keby som nezačala behať, asi by som už teraz nežila,“ uviedla Thompsonová pre agentúru AP. Rock ‚n‘ Roll Marathon v San Diegu absolvovala po šestnásty raz. Jej misia má charitatívny rozmer a za tie roky už vyzbierala vyše 90-tisíc dolárov. Tento ročník bol jej najnáročnejší. „Každý rok je ťažký, ale tento bol pre mňa naozaj veľmi zlý,“ prezradila.

V januári pochovala manžela a trápila ju stafylokoková infekcia na nohe. „Kvôli starostlivosti o chorého manžela som nemohla poriadne trénovať. Potom zomrel a navyše ma limitovala zranená noha. Nevedela som či tentokrát dokončím. V cieli som bola ohúrená, koľko fanúšikov ma čakalo a aké ovácie mi pripravili. Je úžasné ako ma tu rozmaznávajú.“

Napriek vysokému veku a viacerým zdravotným ťažkostiam dosiahla výsledný čas 7 hodín, 24 minút a 36 sekúnd. Už vlani sa dušovala, že bežala naposledy. „Priatelia mi tvrdia, že to hovorím každý rok. Pokiaľ však budem žiť, o rok som späť,“ vraví vitálna bežkyňa.

Vďaka športovaniu sa cíti sviežo a radí, že nikdy nie je neskoro začať s tréningom. „Na svoj vek sa cítim len tesne po dobehnutí. Keď vidím mladé dievčatá, ako sa v cieli ledva pohnú, poviem si, že na tom nie som až tak zle,“ dodala.

V minulosti sa živila ako klaviristka. Niekoľkokrát dokonca vystúpila aj v slávnej newyorskej Carnegie Hall. Pri zdolávaní maratónskych kilometrov si vraj v duchu prehráva staré klavírne skladby. „Nepočúvam šum okolo trati. Namiesto toho si v hlave prehrávam svoje skladby. Behanie a klavír majú veľa spoločného,“ uzavrela.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #maratón #Harriette Thompsonová