Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlatú tretru rozžiaria atletické hviezdy

Priletel súkromným lietadlom a s vlastným masérom. Jamajský šprintér Usain Bolt je najväčším lákadlom Zlatej tretry v Ostrave - už po siedmykrát.

26.05.2015 10:00
Usain Bolt, atletika Foto:
Usain Bolt.
debata

Na 54. ročníku prestížneho atletického mítingu sa v utorok objaví hviezdne obsadenie. Dvanásť majstrov sveta, desať olympijských víťazov a štyria aktuálni svetoví rekordéri (Bolt, Rudisha, Wlodarczyková, Špotáková).

Najväčšia superstar svetovej atletiky sa predstaví na vítkovickom štadióne po dvojročnej pauze. Šesťnásobný olympijský víťaz predvedie svoje majstrovstvo na 200 m.

„Vlani som vôbec nesúťažil a aktuálnu sezónu začínam logicky pomalšie. V posledných týždňoch som trénoval beh v zákrute a spolu s trénerom cítime progres. V Ostrave chcem byť rýchly. Aký čas mi tréner naplánoval, to poviem až po pretekoch,“ uviedol Bolt na tlačovej konferencii.

Organizátori dúfajú, že Jamajčan zlepší aspoň svetový výkon roka 19,99, ktorý patrí zatiaľ Američanovi Dukesovi. Rekord mítingu na 200 m patrí Boltovi časom 19,83 z roku 2008.

Na polovičnej trati bude hlavným ťahákom jeho jamajský krajan Asafa Powell, ktorý v tejto sezóne zabehol v Kingstone stovku za 9,84. Rýchlejší v tomto roku bol len Američan Justin Gatlin (9,74). V Ostrave by mal 32-ročný šprintér zaútočiť na rekord mítingu 9,83, ktorý dosiahol v roku 2010. „Rád by som nadviazal na posledné preteky z Kingstonu,“ povedal.

V bežeckých disciplínach sa pätnásťisícové vypradené hľadisko môže tešiť na olympijského šampióna Davida Rudishu z Kene, ktorý pobeží netradičných 600 m. Na kilometrovej trati sa predstaví jeho krajan Asbel Kiprop, ktorý získal zlato na OH v Pekingu 2008. „Kým na tisícke potrebujete vodiča, na šesťto metrov beží každý sám. Je to skôr šprint,“ tvrdí Rudisha pre oficiálnu stránku podujatia.

Trojskok s olympijským víťazom a čerstvým 18-metrovým Američanom Christianom či slovenským reprezentantom Tomášom Veszelkom sa vracia do programu Zlatej tretry po 24 rokoch. Zaujímavá súťaž sa črtá v mužskej výške s ukrajinským svetovým šampiónom Bohdanom Bondarenkom, ktorý by mohol splniť organizátorom ich túžbu – skok nad 240 cm.

V hlavnom programe, ktorý začína od 17.30, sa predstavia piati Slováci – v trojskoku Tomáš Veszelka, v chôdzi žien na 3000 m Mária Czaková, na 400 m prekážok Lucia Slaničková, na 200 m Iveta Putalová a Jozef Repčík beží 600 m.

debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt #Zlatá tretra v Ostrave