Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slafkovský: Medaily vymením za olympijskú účasť

Drel na lyžiach, potil sa na bicykli a experimentoval na vode - vždy s úsmevom. Slovenský kanoista Alexander Slafkovský začína azda najdôležitejšiu sezónu v kariére.

22.05.2015 11:00
Alexander Slafkovský Foto:
Slovenský kanoista Alexander Slafkovský.
debata

„Olympiáda je mojím hlavným cieľom na najbližšie dva roky,“ konštatuje 32-ročný reprezentant.

Po návrate zo sústredenia v Londýne ste uplynulý víkend získali piaty titul majstra Slovenska. Načerpali ste po náročnom programe nové sily?
Posledné týždne boli hektické. V Londýne som si vyskúšal kanál, ktorý bude v septembri dejiskom svetového šampionátu. Po domácich majstrovstvách som dva dni nebol vôbec na vode. Oddýchol som si a už ladím formu na prvý vrchol sezóny – majstrovstvá Európy v Nemecku (28. – 31. 5.)

Na kontinentálnom šampionáte obhajujete vlaňajšie prvenstvo z Viedne. Cítite zvýšený tlak?
Ani som si to neuvedomil (smiech). Celé úsilie smerujeme k augustu, keď sa začína olympijská nominácia do Ria. Na ME i úvodných troch kolách Svetového pohára pôjdem na maximum. Tieto súťaže sa nepočítajú do nominačných pretekov a keď mi nevyjdú, svet sa nezrúti.

Čo by pre vás znamenala premiérová účasť pod piatimi kruhmi?
Splnený sen. Kvôli olympijských hrám by som obetoval všetky cenné kovy v aktuálnej sezóne. Ideálne bude zbierať ich. Bez nich sa tam asi nedostanem (smiech).

Väčšina slovenských reprezentantov sa pripravovala v teplejšej destinácii. Vy ste si zvolili sústredenie vo Francúzsku. Prečo?
Sezóna by mala byť o mesiac až dva dlhšia ako zvyčajne. Na vode sme začali jazdiť až v marci. Na tri týždne sa nám do Austrálie neoplatilo cestovať. V minulosti som odišiel za teplom vždy skoro a vôbec som si neužil zimu. Teraz to bolo ideálne. Doslova som sa tešil na vodu. Dva mesiace vo Francúzsku boli výborné. Viac mi chutili aj tréningy.

K vašej príprave patrí neodmysliteľne skialpinizmus. Čím vás uchvátil?
Lyžujem odmalička – do dvanástich na pretekárskej úrovni. Pri skialpinizme sa pohybujem v horách, kam sa iní nedostanú. Naberám kondíciu. Je to spojenie príjemného s užitočným. Už v decembri som bol v rakúskom Söldene. Za štyri dni som našliapal 6500 výškových metrov.

Vo Francúzsku ste chceli na bicykli vyšliapať legendárny Col de Tourmalet, na ktorý jazdia pretekári počas Tour de France. Podarilo sa vám to?
Hoci som tam bol na konci marca, celý bol zasnežený. V jednej doline som si aspoň zajazdil na lyžiach. Na bicykli som napokon vyšliapal Col du Soulor (1474 m), ktorý býva tiež na trase slávnej Tour. Vo Francúzsku som liezol aj po skalách.

Obľubujete adrenalín. Čo pre vás znamená?
Sú to veci, v ktorých nie je človek úplne doma. Preto musí byť psychicky odolný. Je to kvalitný mentálny tréning. Rád posúvam svoje limity a zlepšujem sa aj v iných odvetviach.

Čo netradičné by ste ešte vyskúšali?
Rád by som zažil zoskok z lietadla. Fascinuje ma aj paraglajding. Milujem outdorové športy, ale zas nechcem to príliš preháňať. Veď odvážlivcov sú plné cintoríny.

Na tréningoch sa často odreagujete rôznymi trikmi. Kde hľadáte inšpiráciu?
Som zástancom toho, že pri všetkom sa treba zabávať. Doma mám ešte starú freestylovú loďku. V minulosti som sa na nej naučil základy. Baví ma vymýšľať triky, o ktorých ľudia nevedia, že sa dajú urobiť. Chcem im priblížiť, čo všetko sa dá s kanoe vymyslieť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #Alexander Slafkovský #vodný slalom #kanoista