Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci zabojujú o medaily aj v susedstve krokodílov

Slovenskí mládežnícki reprezentanti vo vodnom slalome začínajú sezónu vo veľkom štýle. V brazílskom Foz do Iguacu sa od zajtra do nedele konajú majstrovstvá sveta juniorov a pretekárov do 23 rokov.

21.04.2015 17:30
Jakub Grigar Foto: ,
Jakub Grigar v akcii.
debata

Jediný umelý kanál s divokou vodou v Južnej Amerike leží na hranici troch štátov – Brazílie, Paraguaja a Argentíny. Devätnásť slovenských lodí sa do dejiska vybralo dva týždňe pred štartom súťaže.

„Už druhý rok po sebe je mládežnícky vrchol sezóny na jar, v čase netypickom pre Európanov. Keďže v našich klimatických podmienkach je veľmi zložité zabezpečiť v zime prípravu na vode, absolvovali naši mládežníci od konca januára dva tréningové kempy v Spojených arabských emirátoch. Vnímame to aj ako investíciu do budúcnosti,“ uviedol na oficiálnej stránke zväzu vedúci výpravy Richard Galovič.

Lídrami slovenského tímu by mali byť kajakári – junior Jakub Grigar a reprezentantka do 23 rokov Pavlína Matulániová. Obaja získali na vlaňajšom šampionáte v austrálskom Penrithe bronzové medaily.

„Je to jeden z najlepších kanálov, na ktorých som jazdil. Sú tu ľahké úseky, na ktorých treba zabrať, ale aj technické pasáže s meniacou sa vodou. Jediným problémom je plytká voda. V niektorých bránkach dokonca ani nemôžeme ponoriť celé pádlo,“ prezradil pre Pravdu 17-ročný Grigar.

Pre poškodenú turbínu museli Slováci pár dní trénovať na hladkej vode. Do pumpy, ktorá čerpá vodu do kanála, totiž vošiel trojmetrový krokodíl. „Z kajaku sme krokodílov ešte nevideli, ale z brehu sme ich dvakrát zahliadli. V okolí kanála ich žije dosť. Nie sú to však žiadni zabijaci a vraj majú z ľudí strach,“ dodal.

Juniorský majster sveta spred dvoch rokov z Čunova je naladený pozitívne. „V našom športe to môže dopadnúť hocijako, aj keď máte výbornú formu. Skúsim zajazdiť, čo viem a verím, že sa dostanem čo najvyššie,“ tvrdí rodák z Liptova.

Na juhoamerický kontinent odišli Slováci skromne. Pri cieľoch boli členovia výpravy zdržanliví. "Opierame sa predovšetkým o juniorskú reprezentáciu. Vlani nám do kategórie dospelých prešli všetci majstri sveta, preto budem rád za každú jednu finálovú účasť a reálny boj o medaily,“ konštatoval šéftréner mládeže Peter Cibák ml.

Nominácia
Juniori – K1: Jakub Grigar (NŠC), Richard Macúš, Samuel Stanovský, C1: Marko Mirgorodský (NŠC) Juniorky – K1: Michaela Haššová (NŠC), Soňa Stanovská, Simona Maceková, C1: Soňa Stanovská, Simona Maceková Reprezentanti do 23 rokov – K1: Andrej Málek, Peter Blasbalg (NŠC), Miroslav Urban, C1: Marko Gurecka, Martin Mračna (obaja NŠC), C2: Matúš Gewisler – Juraj Skákala Reprezentantky do 23 rokov – K1: Kristína Zarubová, Viktória Orokocká (NŠC), Pavlína Matulániová (NŠC)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vodný slalom #Jakub Grigar