Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sevillu vymenia za Sabaudiu. Makajú s mysľou na Rio

Čaká ich najdôležitejšia sezóna doterajšej kariéry. Preto strieda jedno sústredenie druhé a všetci štyria na sebe poctivo pracujú ešte viac než v minulosti.

17.03.2015 11:00
Viktor Demin Foto: ,
Viktor Demin.
debata

Členovia strieborného štvorkajaka z vlaňajších majstrovstiev Európy v rýchlostnej kanoistike Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík a Viktor Demin sa v sobotu vrátili z trojtýždňovej zaberačky v Seville a o týždeň opäť vyrazia za priaznivejším počasím. Naberú smer Sabaudia v Taliansku, kde strávia 23 dní.

Vrchol príde v Miláne

„Tento rok nás čakajú až tri významné podujatia – majstrovstvá Európy v Račiciach, Európske hry v Baku a majstrovstvá sveta v Miláne. Na európsky šampionát nebudeme špeciálne ladiť formu, pôjdeme na ne pravdepodobne z plného tréningu. Dôležitejšie sú Európske hry a najdôležitejší je šampionát v Miláne, kde sa budú rozdávať olympijské miestenky. Musíme tam skončiť do ôsmeho miesta. Preto tvrdo pracujeme,“ vysvetľuje Demin.

Mladíci pod vedením Felixa Masára začali zbierať medzinárodné skúsenosti v seniorskej kategórii pred dvoma rokmi. Vlani už získali aj prvé dve medaily – bronz na podujatí Svetového pohára v Miláne a následne striebro na ME v Brandenburgu. Tento rok však majú pred sebou najväčšiu výzvu – v Miláne zabojujú o premiérovú spoločnú účasť na olympijských hrách (v Londýne 2012 sa v K1 predstavil vtedy devätnásťročný Krajčovič).

„Ak sa nám vyhnú zdravotné problémy, natrénované budeme mať poriadne. Na majstrovstvá sveta pôjdeme s dôverou vo vlastné sily. Bude to však najmä o psychike. Nesmieme si príliš pripúšťať, že sa bude jazdiť o olympiádu,“ naznačuje zadák posádky ŠKP Bratislava.

V Seville makali aj obdivovali mesto

Na sústredení v Seville prialo členom štvorkajaku, ktorým robili spoločnosť aj ďalší nádejní kajakári Denis Myšák, Tibor Linka, Daniel Szokol a Alexander Bóri, počasie. Každodenná tvrdá práca tak ubiehala o čosi rýchlejšie a jednoduchšie.

„Boli sme tam už tretíkrát a teraz nám vyšlo počasie najlepšie. Teplota sa držala okolo 25 °C. Denne sme najazdili tridsať až tridsaťpäť kilometrov na vode. Sústreďovali sme sa najmä na techniku pádlovania a vytrvalosť. Okrem toho sme chodili do posilňovne a behali. Po troch dňoch sme vždy mali jeden voľnejší. Doobeda sa nám venoval vynikajúci domáci fyzioterapeut a poobede sme zašli do mesta,“ prezrádza 21-ročný Komárňan.

Pred odchodom na sústredenie si na internete vždy pohľadá zaujímavé miesta, ktoré by rád navštívil.

„Sevilla je nádherné mesto. Dýcha históriou. Ešte stále sme nestihli pochodiť všetko, čo by som chcel. Vždy sa snažím nájsť aj menej známe, no o to zaujímavejšie miesta. Keď sa chalanom príliš nechce, nemám problém zájsť niekam aj sám,“ dodáva Demin. Večery si kajakári spríjemňovali aj futbalovými stretnutiami starších proti mladším. Raz si zahrali i s domácimi Španielmi, ktorých zdolali.

Zatiaľ čo v Seville trénovali len v singloch, v Sabaudii ich už čakajú aj spoločné kilometre v štvorkajaku.

„Ideme si tam otestovať novú loď od Vajdu. V spoločnej sme naposledy sedeli koncom augusta. Už nám to aj chýbalo. Samozrejme, jazdiť budeme aj v singloch. Každý deň už absolvujeme aj simulované preteky, aby sme do tréningu vniesli súťaživosť,“ hovorí Demin. Hoci trávia spolu dosť času, ponorka medzi kamarátmi nehrozí.

„Vychádzame dobre a nehádame sa. Chceme získať pre Slovensko nejaké medaily a vieme, že bez poctivej roboty to nejde. Preto zaberáme stále naplno. Kanoistika je aj naša práca, no robíme ju z lásky.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Demin #Matej Michálek #Marek Krajčovič #Gábor Jakubík