Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po zaberačke očakávam formu. Snáď príde, vraví výškar Matúš Bubeník

Dva razy v sezóne prekonal hranicu extratriedy (230 cm). Na halových majstrovstvách Európy v Prahe sa zaradil medzi najväčšie slovenské atletické nádeje.

06.03.2015 09:00
Matúš Bubeník Foto: ,
Matúš Bubeník.
debata

Výškar Matúš Bubeník (25) si trúfa na finálovú účasť. „Prekonanie osobného rekordu – 231 cm – bude stačiť. Na aké miesto, je zatiaľ otázne,“ vraví zverenec Svatoslava Tona.

V aktuálnej halovej sezóne ste dvakrát zlepšili svoje osobné maximum. Čím si to vysvetľujete?
Do značnej miery mi pomohla kvalitná jesenná príprava. Začal som si veriť, že môžem skákať na solídnej úrovni. Sebadôvera je u výškara rozhodujúca. Najprv som to potvrdil v Ostrave výkonom 230 cm a o týždeň som v Banskej Bystrici skočil o centimeter viac.

Na Banskobystrickej latke ste v konkurencii svetových výškarov skončili na 6. mieste. Bol to správny impulz na začiatku sezóny?
Bol to cenný výsledok, porovnateľný s 8. miestom na kontinentálnom šampionáte do 23 rokov v Ostrave 2011. Len o pokusy som nezdolal olympijského víťaza Ivana Uchova či výborného Alexeja Dmitrika.

Čo hovoríte na lietajúceho Katarčana Mutazu Baršima, ktorý skočil 240 cm?
Je famózny. Má ideálne výškarské parametre a pri skokoch sa výborne na neho pozerá. Raz by sme chceli všetci skákať ako on.

Ako prebiehala príprava na prvý vrchol sezóny?
Čiastočne mi ju narušila choroba, kvôli ktorej som vynechal majstrovstvá Slovenska. Ešte šťastie, že ochorenie mi dovolilo trénovať. Minulý týždeň bol poriadnou zaberačkou a teraz čakám, že príde forma (smiech). Momentálne mám stále nádchu, ale v súťaži by ma to nemalo obmedzovať.

Na predošlých HME v Göteborgu 2013 bral Čech Jaroslava Bába bronz za výkon 231 cm. Na čo môže stačiť váš osobný rekord v Prahe?
Minimálne na finále, keďže kvalifikačný limit má byť na úrovni 231 cm. Postup do finálovej osmičky je mojím hlavným cieľom. Podobne však zmýšľa ďalších dvanásť až pätnásť pretekárov.

Máte prehľad o súperoch? Koho favorizujete?
Viem, že štartové pole bude dosť vyrovnané. Chýba líder tohtoročných tabuliek Talian Marco Fassinotti i Rus Ivan Uchov. Sú tú však iní kvalitní výškari. Dôležitá bude sobotňajšia kvalifikácia. Bude to dramatický boj o každý pokus.

Aké podmienky sú v pražskej O2 aréne?
Vo štvrtok doobeda som si ľahko zatrénoval. Nie je tam klasický povrch, na aký sme zvyknutí. Je to pružnejší a rozhodujúce bude, kto sa s tým najlepšie vyrovná. Niekomu to môže uletieť, iným uškodiť. Teším sa na dobrú atmosféru, keďže fanúšikovia sú k nám bližšie ako vonku.

Pred pokusmi na halových mítingoch vás sprevádza hudba. Nebude vám v Prahe chýbať?
Na šampionáte budeme nanajvýš počuť komentátora a divákov. Na súťaž si nesmieme zobrať ani elektronické zariadenia. Skákanie s hudbou je vždy zaujímavejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matúš Bubeník