Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bolt chce získať späť svoju šprintérsku nadvládu. Teší sa na súboj s Gatlinom

Jamajčan Usain Bolt chce tento rok ukázať, kto je pánom šprintov posledných rokov. Svetový rekordman na 100 i 200 metrov vlani kvôli zdravotným problémom skoro nesúťažil a jednotkou sezóny bol Američan Justin Gatlin.

11.02.2015 12:03
Usain Bolt Foto: ,
Usain Bolt.
debata

„Mal som pocit, že som v penzii. Ľudia hovorili len o Justinovi Gatlinovi. Pripadalo mi to smiešne,“ smial sa Bolt v New Yorku pri reklamnej akcii. Svojho amerického konkurenta ale ocenil. „Behal skvele. Udržiaval napätie a záujem o šprinty,“ povedal.

Šesťnásobný olympijský víťaz Bolt vlani bežal iba trikrát, z toho raz v štafete. Pred rokom v marci totiž podstúpil operáciu ľavej nohy a kvôli následným ťažkostiam s kolenom potom odriekol niekoľko mítingov vrátane Zlatej tretry v Ostrave.

Tento rok je Bolt zatiaľ bez zdravotných komplikácií a pripravuje sa na sezónu s vrcholom na augustových majstrovstvách sveta v Pekingu. Sústrediť sa chce len na 100 a 200 metrov a očakáva prípadné meranie síl s Gatlinom. „Ľudia po našom súboji túžia. Nemám s tým problém, vždy sa na konfrontáciu teším,“ povedal Bolt.

Zopakoval, že by rád zabehol ako prvý v histórii dvestovku pod 19 sekúnd. „To je jeden z mojich najväčších cieľov do konca kariéry. Tvrdo na tom pracujem,“ povedal dvadsaťosemročný atlét, ktorý drží rekord na tejto trati časom 19,19.

Ak dodrží svoje predsavzatia, má na vylepšenie rekordu ešte tri sezóny. „Prehovárajú ma, aby som si kariéru o rok predĺžil, ale nepodarí sa im to. Určite skončím v roku 2017,“ povedal.

Napriek úspechom, svetovým rekordom a faktu, že na olympiádach v Pekingu 2008 aj v Londýne 2012 a aj dvakrát na MS získal vždy tri zlaté medaily – sa nepovažuje medzi legendy svetového športu. „To musia povedať ostatní. Jediné, čo môžem robiť, je pridávať do svojej zbierky ďalšie úspechy, kým neodídem,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt #Justin Gatlin