Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlček oddychoval pri vode, Tarr na ľade

Od polovice októbra opäť naplno zaberajú. O dva týždne sa vyberú za teplom na sústredenie do Spojených arabských emirátov. V stredu sa dvojica kajakárov Erik Vlček a Juraj Tarr v Národnom športovom centre v Bratislave podrobila komplexnému testovaniu zdravotného stavu.

13.11.2014 10:00
Juraj Tarr, Erik Vlček Foto: ,
Erik Vlček (vpravo) sleduje pri testovaní kajakárov výsledky Juraja Tarra.
debata

„Absolvovali sme odber krvi, silové testy, spirometriu, balančné pohyby a najťažšiu fázu – pádlovací trenažér. Na ňom sme pri postupne sa zvyšujúcej záťaži zaberali päťkrát po štyri minúty. Odoberali nám laktát, aby sa zistilo, ako naše telo reaguje na záťaž. Vo februári si všetky testy zopakujeme a zistíme, ako sme zužitkovali zimnú prípravu. Každý zo seba vydá maximum, nech presne vieme, ako na tom sme,“ vysvetľuje starší z dvojice Tarr.

Úradujúci majstri sveta v K2 na 500 i 1000 m si po úspešnom augustovom šampionáte v Moskve dopriali dlhší oddych. Vlček pauzoval sedem a Tarr až osem týždňov. Obaja sa venovali najbližším. „Okrem dovolenky a domáceho oddychu som bol aj v kúpeľoch, aby som dožičil telu poriadnu regeneráciu. Okrem toho som si užíval veľký úspech, ktorého význam mi časom pomaly dochádza. Prvé dva týždne som nerobil vôbec nič. Potom mi už pohyb chýbal, tak som sa pridal ku kamarátom z Komárna, s ktorými hrávame trikrát do týždňa hokej. Aj po návrate z emirátov sa na ľad vrátim, ale už len dvakrát do týždňa,“ vraví Tarr.

Zároveň prezradil, že zmenil jedálniček. „Snažím sa jesť menej, ale kvalitnejšie. Dôraz kladiem na bielkoviny, výrazne som obmedzil cukry. Snažím sa vynechať sladké vody, keksy a čokolády a obmedziť ryžu či zemiaky. Najťažšie bolo zvyknúť si na menší prísun sladkostí,“ dodáva so smiechom.

zväčšiť Erik Vlček v plnom nasadení. Sledujú ho Juraj... Foto: Pravda, Luboš Pilc
Juraj Tarr, Erik Vlček Erik Vlček v plnom nasadení. Sledujú ho Juraj Tarr (vľavo) aj tréner Peter Likér (vpravo).

Vlček zobral rodinku s dvoma malými dcérkami do Chorvátska. „Vychytili sme super týždeň – skvelé počasie a parádnu vodu. Kúpali sme sa a robili rôzne aktivity. Snažil som sa s najbližšími dobehnúť, čo počas sezóny zameškám. Po návrate sme prerábali byt,“ vraví slovenský rekordér v počte zlatých kovov z MS.

Ako sa mu po takmer dvoch mesiacoch oddychu sadalo späť do kajaku? „Toto obdobie je pre nás vôbec najťažšie v sezóne. Kondička, sila aj cit pre vodu rýchle odídu. Chvíľu sa akoby znova učíme pádlovať. Po zime sme bez vody, ale máme aspoň kondičku a silu,“ vysvetľuje Vlček a k trojtýždňovému sústredeniu v SAE dodáva: „Hľadali sme alternatívu za Ameriku. Letieť dvakrát ročne do USA je totiž veľmi náročné. Do SAE máme bližšie a aj časový posun je len tri hodiny. Malo by tam navyše byť aj teplejšie.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Vlček #Juraj Tarr