Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Orphee des Blins zavŕšila čistý hetrik na Veľkej pardubickej

Jasne favorizovaná dvanásťročná domáca hnedka s francúzskym pôvodom Orphee des Blins zo stajne DS Pegas Jiřího Trávníčka v nedeľu zavŕšila čistý hetrik triumfov na Veľkej pardubickej steeplechase s Českou poisťovňou v Pardubiciach, najznámejších prekážkových dostihov pevninskej časti Európy. V sedle zverenkyne poľského kouča Grzegorza Witolda Wróblewského z centrály Zhoř pri Jihlave tradične bol džokej Jan Faltejsek.

12.10.2014 17:22
debata
zväčšiť Víťazná Orphee des Blins s džokejom Janom... Foto: Reuters
Orphee des Blins Víťazná Orphee des Blins s džokejom Janom Faltejskom.

Tri prvenstvá v rade dosiaľ nezískala žiadna kobyla. Štyri za sebou nenazbieral žiadny kôň v histórii. Zatiaľ nie je známe, či Orphee des Blins zostane v príprave a predstaví sa v meste medovníkov, plochej dráhy a hokeja aj o rok. Pre nežné pohlavie predtým tri razy, ale nie bez prerušenia, bodovala Lady Anne už v rokoch 1891, 1894 a 1896.

Len o 0,75 dĺžky druhý na 124. ročníku Veľkej skončil outsider Al Jaz (dž. Josef Sovka), už s väčším odstupom tretí finišoval ďalší hostiteľ, o čosi viac tipovaný Klaus (dž. Jaroslav Myška).

Slovenský Cardam (MPL Racing Miroslava Pisklu, tr. a dž. Jaroslav Brečka) sa na trati vyskytoval v trpezlivej tretej vlne, o kontakt prišiel až po vybehnutí na vonkajší trávnatý ovál a finišoval trinásty. Rodák z Dunajskej Stredy Jiří Kousek skončil v sedle vlastného zverenca Universe of Gracie zo stajne BORS Břeclav Luďka Mikuleckého na lichotivej štvrtej priečke. Slovenský džokej Lukáš Matuský spadol z domáceho Peintre Abstraita na Írskej lavici, teda prekážky hneď za Taxisom.

Legendárny džokej Josef Váňa s hrdinom edícií 2009 – 2011 Tiumenom zaostával už od strednej časti trate, pred koncovkou veteráni vôbec neprichádzali do úvahy v súvislosti s poprednými pozíciami a napokon docválali mimo zorného uhla na 16. mieste. „Som najmä rád, že sme obaja zdraví. Teraz už to asi vidím na dôchodok,“ povedal Váňa pre Českú televíziu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká pardubická #Orphee des Blins #Jan Faltejsek