Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci myslia na osobné rekordy, vylovia aj medailu?

Berlín hostí majstrovstvá Európy v plávaní v dlhom bazéne (18. -24. 8. 2014). Do Nemecka odcestovalo v piatok poobede aj osem slovenských reprezentantov. Pôvodne ich malo byť až dvanásť.

16.08.2014 08:30
Tomáš Klobučník Foto: ,
Tomáš Klobučník.
debata

„Zuzanu Mimovičovú a Miriam Syllabovú vyradilo zranenie a Karolína Hájková s Barborou Mišendovou odcestovali na olympijské hry mládeže do čínskeho Nankingu,“ povedala prezidentka Slovenskej plaveckej federácie Irena Adámková.

Pred začiatkom šampionátu sú slovenskí plavci prihlásení v 26 disciplínach. Najviac ich chce absolvovať 21-ročná Katarína Listopadová. „S veľkou pravdepodobnosťou nepôjdem všetky. Rozhodnem sa na mieste. Nechcem mať v jeden deň viac disciplín. Radšej sa poriadne sústrediť na jednu, ako plávať dve či tri. Najviac si verím na 100 metrov motýlik,“ prezradila najlepšia slovenská plavkyňa minulého roku.

Spolu s plaveckým i životným partnerom Tomáš Klobučníkom trénujú v rakúskom Grazi pod vedením Nemca Dirka Langeho a Slováka Miroslava Machoviča. „Nezameriavame sa na vytrvalosť, ale je to skôr o sile, výbušnosti a detailoch, s ktorými budeme ešte rýchlejší.“.

Posledné dva týždne dolaďovali formu v chorvátskej Rijeke. „Časy na tréningu boli kvalitné, už len to preniesť do pretekov. Všetko je o hlave a momentálne sa cítim v psychickej pohode. V bazéne je voda a to mi stačí,“ dodala.

Najväčšie očakávania sa vkladajú do 24-ročného Klobučníka. Vlani na majstrovstvách Európy v krátkom bazéne skončil štvrtý na 100 m prsia a na dvojnásobnej trati šiesty. „Treba byť skromný a zároveň hladný po úspechu. Idem tam s tým, čo mám natrénované a uvidím, načo to bude stačiť. Pravdepodobne vynechám 200 m prsia, lebo nie som dostatočne pripravený po vytrvalostnej stránke,“ tvrdí rodák z Topoľčian, ktorý bude štartovať v dvoch najkratších prsiarskych disciplínach.

Ich slovenský tréner hovorí o ambíciách opatrne. „Cieľom budú osobáky. Ak ich splnia, môže byť z toho finále. Ak sa podarí niečo viac, bude to výborné. Konkurencia však bude silná, ale natrénovanú majú,“ uviedol Miroslav Machovič, ktorý pri otázke na zisk medaile dodal: „Možné je všetko.“

Veľký slovenský boj sa očakáva od trojice slovenských prsiarov – Botík, Klobučník, Kuchár na najkratšej vzdialenosti. „Už na posledných majstrovstvách Slovenska to bol tuhý boj. Páčilo by sa mi, keby sa všetci traja dostali do semifinále a muselo by sa uplatniť pravidlo, že v ňom môžu za jednu krajinu súťažiť len dvaja plavci,“ uzavrela Irena Adámková.

Slovenská nominácia na ME v plávaní v Berlíne
Marek Botík 50 a 100 m prsia, Tomáš Klobučník 50, 100 a 200 m prsia, Matej Kuchár 50 m prsia, Richard Nagy 400, 800 a 1500 m v. sp., 400 m pol. pret., Michal Navara 50 a 100 m v. sp., 50 a 100 m motýlik , Katarína Listopadová 100 a 200 m v. sp., 50 m znak, 50 a 100 m motýlik, Andrea Podmaníková 50, 100 a 200 m prsia, 200 m pol. pret., Karin Tomečková 50, 100 a 200 m znak Miešané štafety SR: 4×100 m pol. pret., 4×100 m v. sp.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Klobučník #Miroslav Machovič