Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lomnický s Hrašnovou zabojujú o medailu

Zvládli kvalifikáciu či rozbehy a smerujú do finále. Päť slovenských atlétov zabojuje o cenné kovy na majstrovstvách Európy vo švajčiarskom Zürichu.

15.08.2014 08:00
Marcel Lomnický Foto: ,
Slovenský kladivár Marcel Lomnický v kvalifikácii hodu kladivom počas 22. ročníka ME v atletike vo švajčiarskom Zürichu.
debata

Tri finálové miestenky si vybojovali kladivári. V stredajšej ženskej kvalifikácii skončila na druhom mieste Martina Hrašnová. Vo svojom prvom a zároveň jedinom pokuse hodila kladivo do vzdialenosti 73,05 m. Stačili jej na to tri otočky.

„Nič lepšie sa mi nemohlo prihodiť. Formu mám, tak som sa sústredila na techniku a hádzala uvoľnene. Po tretej otočke som cítila, že kladivo je v ideálnej pozícii, tak som ho odhodila. Ak mi sadne pokus so štyrmi otočkami, pôjde ešte ďalej,“ povedala strieborná medailistka z ME v Helsinkách 2012.

Kvalifikáciu ovládla poľská reprezentantka Wlodarczyková. S Nemkou Heidlerovou patrí medzi najväčšie favoritky. „Okrem nich môžu o medailu zabojovať ďalšie tri pretekárky. Keby som nebola v prvej päťke, mrzelo by ma to. Získať medailu však bude náročné,“ dodala.

Poslednou dvanástou postupujúcou v kvalifikácii bola Nikola Lomnická. Vo svojej premiére na európskom šampionáte postúpila do finále. Všetko mohlo byť inak. Prvý pokus hodila do siete, druhý smeroval mimo výseče.

„Pred rozhodujúcim hodom som si vravela: všetko alebo nič! Brat mi povedal, aby som sa uvoľnila a vyšlo to. Je to môj životný úspech,“ prízvukuje Lomnická, ktorá si dala pekný darček k 26. narodeninám. Oslávi ich deň po finále. To je v piatok od 20.40.

Do finále kladivárov postúpil výkonom 77,06 m aj jej brat Marcel. Podobne ako Hrašnová obsadil vo včerajšej kvalifikácii druhé miesto. Viac hodil len Poliak Pawel Fajdek (77,45 m). „Chcem zabojovať o medailu. Radosť mi urobí akýkoľvek kov.“ Finále mužského kladiva je v sobotu od 15.00.

Ďalšou postupujúcou sa stala trojskokanka Dana Velďáková. Už pri prvom pokuse skočila 13,86 m v protivetre 1,3 m/s. Stačilo jej to na šieste miesto. „Som spokojná, že v ťažkých podmienkach a silnom vetre som postúpila do finále. V ňom sa posnažím prekonať štrnásťmetrovú hranicu,“ tvrdí atlétka, ktorá sa vo finále predstaví v sobotu od 16.40.

Do finále na 800 metrov sa prebojoval aj Jozef Repčík. V prvom semifinálovom behu sa dlho držal na poslednej priečke, ale skvelým finišom skončil piaty a na základe času postúpil. Finále ho čaká v piatok päť minút pred dvadsiatou hodinou. „Nechcem skončiť posledný. Každé lepšie umiestnenie ma poteší.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Lomnický #Martina Hrašnová #Nikola Lomnická