Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Budúci rok začíname úplne odznova, upozorňuje tréner dvojkajaka Likér

Užívajú si krásne pocity z vynikajúco odvedenej práce. Zároveň si však uvedomujú, že po oslavách ich čochvíľa čaká opäť poctivá drina. Kajakári Erik Vlček a Juraj Tarr si v Moskve na majstrovstvách sveta v rýchlostnej kanoistike vypádlovali po dve najcennejšie medaily.

13.08.2014 11:00
Erik Vlcek, Peter Liker, Juraj Tarr Foto: ,
Dáme si dva mesiace voľno a potom šliapeme opäť naplno. Možno ešte viac ako doteraz, vraví Peter Likér (v strede). So zlatými medailami na krku zapózovali s trénerom jeho zverenci Erik Vlček (vľavo) a Juraj Tarr.
debata

Na krk im zavesili zlato za triumf v K2 na 500 i 1000 m. Svojou dominanciou v kádvojke (i keď na kratšej trati zvíťazili len o dve stotiny sekundy) ohromili súperov a prekvapili celý kanoistický svet. Obrovský úspech ich na jednej strane motivuje a na druhej zaväzuje.

Po neúspešnom období prišiel konečne úspech. Veľký úspech. Ukázali sme, že na to máme," vraví tridsaťpäťročný Tarr, ktorý pri narážke na jeho vek konštatuje: „Štrnásť rokov tvrdej roboty sa na tele prejaví, ale tvrdím, že športovci zrejú ako víno. Skúsenosti, ale aj neúspechy vás posúvajú ďalej. Keby som šiel na svoju prvú olympiádu do Sydney so skúsenosťami, ktoré mám teraz, trúfam si tvrdiť, že by sme mali v káštvorke zlatú medailu.“

Takmer o tri roky mladší Vlček si pochvaľuje symbiózu s dlhoročným parťákom a kamarátom z komárňanskej lodenice. „Úspech môžete dosiahnuť, aj keď si nie ste úplne blízki. No, ak si pasujete aj po ľudskej stránke, vždy je to jednoduchšie,“ prezrádza s deviatimi zlatými medailami z MS najúspešnejší slovenská kajakár histórie.

Tréner Peter Likér riešil vlani po nepresvedčivých výkonoch „londýnskeho“ štvorkajaka dilemu, na čo sa so svojimi zverencami zamerať. Rozhodli sa pre kádvojku a potvrdzuje sa, že urobili dobre. „Káštvorka nám nefungovala, tak sme si s Erikom a Jurajom sadli a rozhodli sa pre debla. Juraja som automaticky posadil dopredu, ale nejako nám to neladilo. Chlapci sa necítili komfortne. Ešte na prvom tréningu sme ich vymenili a Erikovi sa to zapáčilo. Chalani už vlani naznačovali vysoké ambície, no potrebovali nabrať skúsenosti. V Duisburgu sme na MS vyhrali rozjazdu aj semifinále päťstovky, ale vo finále sme zaplatili za hrubé chyby,“ hovorí Likér.

Na olympiáde v Londýne jazdil Vlček okrem káštvorky aj K2 s Petrom Gellem. Vlani sa však posádka štvorkajaka rozdelila na komárňanskú (Vlček, Tarr) a trenčiansku skupinu (Gelle, Jankovec). „Spočiatku mi vyčítali zmenu. Peťo je výborný kajakár, ale trénuje v Trenčíne a inak ako my. Voľba Juraja bola pre nás rozumnejšie i jednoduchšie riešenie. Obaja majú takmer rovnakú výšku, hmotnosť aj technicky sú si podobní a viem si si ich ustrážiť. Navyše, sú to obaja dobrí a snaživí chalani,“ zdôrazňuje Likér.

Pred šampionátom v Moskve hovoril o cieľoch skromne. Chcel vidieť svojich zverencov do piateho miesta. „Všetko smerujeme k olympiáde v Riu. Snažíme sa držať v šestke, ktorá o rok v Miláne zaručí miestenku na OH. Samozrejme, keď som počas tréningov v Szolnoku videl, ako jazdíme s Austrálčanmi, tak som cítil, že máme na medailu. Pomohol nám aj bronz z ME. Mali sme medailu vo vačku a upokojili sme sa,“ priznáva 30-ročný tréner.

Víkendový dvojnásobný zlatý zásah dvojice Vlček, Tarr má veľký medzinárodný cveng. Obaja však už teraz myslia na budúcoročný šampionát v Miláne a olympijskú kvalifikáciu.

„Kým nás na Slovensku niekto nezdolá, pokračujeme v kádvojke,“ vysvetľuje Likér, no zároveň upozorňuje: „Výsledky z Moskvy pri našom úsilí o účasť na olympiáde vlastne nič neznamenajú. Budúci rok začíname úplne odznova. Niektoré posádky sa úplne zmenia. V roku 2010 vyhral francúzsky štvorkajak na MS zlato na kilometri o dĺžku lode, ale o rok neskôr nepostúpili v Szegede do finále. To sa nám nesmie stať. Dáme si dva mesiace voľno a potom šliapeme opäť naplno. Možno ešte viac ako doteraz.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Rýchlostná kanoistika #Erik Vlček #Juraj Tarr #Peter Likér