Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Motiváciou pre K2 bolo aj deviate zlato pre rekordéra Vlčeka

Dve zlaté medaily na majstrovstvách sveta v rozpätí 24 hodín je na majstrovstvách sveta rarita, a nielen v slovenskom športe.

10.08.2014 10:50 , aktualizované: 11:31
Erik Vlček, Juraj Tarr Foto: ,
Erik Vlček (vpravo) a Juraj Tarr preberajú gratulácie od maďarskej posádky.
debata

Dvojkajak Erik Vlček – Juraj Tarr to dokázal na svetovom šampionáte rýchlostných kanoistov v Moskve. Najprv v sobotu v Krylatskom suverénne ovládol svoju obľúbenejšiu „tisícku“ a potom pridal zlato aj v nedeľu, keď ukážkovým záverom doslova v hodine dvanástej vyfúkol víťaznú radosť Maďarom Rudolfovi Dombimu a Gergelymu Borosovi.

„Tušili sme, že práve Maďari budú najsilnejší súperi. Rozhodovalo sa v závere a mali sme aj trochu šťastia, keď sme ich na cieľovej čiare predbehli,“ spokojne konštatoval Erik Vlček. Bývalý člen úspešnej slovenskej "káštvorky“ pridal do bohatej zbierky medailí z majstrovstiev sveta už deviatu zlatú a podľa tohto kritéria sa stal najúspešnejším slovenským jednotlivcom v histórii. O jednu zlatú medailu preskočil na vrchole medailového rebríčka Michala Riszdorfera.

"Po sobotňajšom triumfe sme sa nechceli nechať uniesť a maximálne sa ešte raz skoncentrovať. Nebolo to jednoduché, ale na druhej strane jedno zlato sme už mali a stres aj únava z nás rýchlejšie spadli,“ dodal 32-ročný Vlček.

Do Moskvy prišla komárňanská dvojica klubovo zastrešená ŠKP Bratislava s vizitkou bronzovej lode na 1000 m a šiesteho miesta na 500 m z nedávnych majstrovstiev Európy v Brandenburgu. Tréner Peter Likér obozretne tvrdil, že ho uspokojí umiestnenie do piateho miesta a poteší zisk jednej medaily. Napokon je tá medailová radosť dvojnásobná a z pohľadu odlesku aj maximálna.

"So zlatom na 500 m sme určite nerátali, keďže dlhodobo sú Bielorusi, Maďari aj Nemci veľmi dobrí. Keď sme však v nedeľu prišli na vodu, tak sme si s Erikom povedali, že dáme silný štart, potom pokračovať v tempe a 150 m do záveru na doraz, veď je to náš posledný štart. Mali sme pred sebou aj vidinu toho, že Erik môže získať deviatu zlatú medailu z majstrovstiev sveta a stanoviť nový rekord. To sa nám podarilo a prepísali sme históriu,“ skonštatoval Juraj Tarr.

Už 35-ročný skúsený reprezentant pridal aj dôležitý postreh z prípravy, ktorý ich nasmeroval k celkovému dvojnásobnému triumfu. "V maďarskom Szolnoku sme s domácimi pretekármi aj Austrálčanmi absolvovali dobré tréningy a vyladili sme formu na Moskvu. Našťastie nás obchádzali choroby, čo bolo tiež veľmi dôležité,“ podotkol Tarr.

Vlček prekonal Michala Riszdorfera

Erik Vlček sa v počte titulov majstra sveta stal najúspešnejším Slovákom v histórii, v nedeľu mu zavesili na krk po triumfe s Jurajom Tarrom na 500 m v Moskve už deviatu zlatú medailu. O jeden cenný kov prekonal na šampionáte v Moskve doterajšieho rekordéra Michala Riszdorfera (8 – 3 – 3). Vlček doteraz na svetových šampionátoch získal štrnásť medailí (9 – 2 – 3), šesť prvenstiev vybojoval so štvorkajakom a tri v dvojkajaku. Juraj Tarr bol svetovým šampiónom pred Moskvou 2014 len raz – v roku 2007 v K4 na 500 m.

V historických svetových tabuľkách sa Vlček zaradil medzi kajakármi v medailovej bilancii na 5. miesto. Najúspešnejší je Nemec Ronald Rauhe, ktorý si vybojoval 13 zlatých a po 5 strieborných i bronzových kovov. V spoločnej tabuľke s kanoistami je Vlček na 8. priečke, lídrom je Maďar György Kolonics s bilanciou 15 – 9 – 4.

Historická tabuľka slovenských medailistov z MS:
1. Erik Vlček 9 2 3
2. Michal Riszdorfer 8 3 3
3. Richard Riszdorfer 6 2 3
4. Juraj Bača 6 0 1
5. Juraj Tarr 3 2 2
6. Róbert Erban 1 2 0
7. Peter Gelle 1 1 0
8. Rastislav Kužel 1 0 0
. Ladislav Belovič 1 0 0
. Juraj Lipták 1 0 0
. Martin Chorváth 1 0 0
12. Slavomír Kňazovický 0 1 2
. Ivana Kmeťová 0 1 2
. Martina Kohlová 0 1 2
15. Marián Ostrčil 0 1 1
16. Andrej Wiebauer 0 1 0
17. Attila Szabó 0 0 1
. Csaba Orosz 0 0 1
. Peter Páleš 0 0 1
. Juraj Filip 0 0 1
debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Vlček #Juraj Tarr