Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gelle: Cítim sa fajn. Len to musím potvrdiť aj na vode

Európsky šampionát mu vôbec nevyšiel podľa predstáv. Štvrté miesto v B-finále sa mu málilo. Dvadsaťdeväťročný slovenský kajakár by si chcel napraviť chuť na majstrovstvách sveta rýchlostných kanoistov, ktoré sa uskutočnia od štvrtka do nedele v Moskve.

06.08.2014 08:00
Peter Gelle Foto:
Peter Gelle.
debata

„Budem spokojný, ak postúpim do finále. Najviac by ma však potešilo, keby som vylepšil umiestnenie z vlaňajška,“ tvrdí účastník olympiády 2012 v Londýne Peter Gelle. Vlani v Duisburgu obsadil v K1 na 500 m i 1000 m zhodne siedmu priečku.

Splnila záverečná príprava vaše predstavy?
V Nimnici sme spolu s celým tímom Dukly Trenčín dolaďovali posledné veci a ladili formu na svet. Sparing na tisícke mi spočiatku robil Juraj Danko a posledné tréningy som už robil sám, lebo zvyšní chalani sa plne sústreďovali na dvestovku. Z prípravy i momentálnej formy mám dobrý pocit. Všetko sa však ukáže až priamo v Moskve.

Ako sa vám osvedčili sústredenia vo vysokohorských podmienkach, ktoré ste tento rok zaradili do prípravy?
Vo februári sme boli s Martinom Jankovcom a trénerom Radovanom Šimočkom v Mexiku a v máji v Taliansku. Zatiaľ sa to na výsledkoch neodzrkadlilo podľa mojich predstáv. Som zvedavý, čo ukáže svetový šampionát. Tohtoročná príprava bola akoby skúškou pre dôležitý budúci rok, keď sa jazdí olympijská kvalifikácia. Zistíme, či mi takýto spôsob pomôže a či s ním máme rátať aj do budúcna.

Ako hodnotíte vaše trináste miesto v K1 na 1000 m z ME v Brandenburgu?
Dosť ma sklamalo. Veril som v postup do finále. Výrazne mi však nesadli poveternostné podmienky. Nemám rád vietor a v Brandenburgu bol obzvlášť silný. Ani formu som však na európskom šampionáte nemal optimálnu, snažili sme sa všetko naladiť práve do Moskvy. Dúfam, že tam to bude úplne iné.

S čím budete spokojný na MS?
Ak postúpim do finále. Najviac by ma potešilo, keby som zopakoval alebo vylepšil umiestnenie z vlaňajška – siedme miesto. Je pre mňa dôležité dostať sa do osmičky aj z finančného hľadiska, aby som mal plne zabezpečenú prípravu aj pre budúcu sezónu. Pri našom športe je dosť dôležité absolvovať zahraničné tréningové sústredenia.

Na šampionáte si vyskúšate aj štafetu 4 × 200 m. Čo od nej očakávate?
Štafeta sa jazdí na záver šampionátu a je to tak trochu zábava. Nie sú to preteky len o maximálnej rýchlosti, lebo vtedy by som sa nemohol porovnávať so špecialistami na dvesto metrov. Na trati sa utvoria vlny a môže sa tam stať čokoľvek. Niekoho to rozhádže, zle zaberie a zaostane, jeho súper z toho môže vyťažiť.

O úspešnosti sezóny rozhodne až vystúpenie v Moskve. Čo poviete k jej doterajšiemu priebehu?
Oproti minulému roku sa mi oveľa viac darí na domácich pretekoch. Tam sa nemám na čo sťažovať. Na medzinárodných súťažiach mi to však zatiaľ vôbec nevychádza. Hádam to práve vystúpenie na MS všetko napraví.

Prečo na šampionáte neštartujete aj na 500 m trati?
Celý rok som na kratšej trati príliš netrénoval ani nesúťažil. Sústredil som sa len na kilometrovú trať. Všetko svoje úsilie smerujem k olympiáde v Riu a päťstovka nie je olympijská disciplína. Predtým sa mi v nej darilo viac, ale na kilometri mám pred sebou ešte dosť roboty, aby som sa dostal do svetovej špičky. Keď sa mi to podarí, možno sa vrátim aj k päťstovke a budem jazdiť obe.

Kedy ste sa z trojice lodí K1, K2 a K4 rozhodli špecializovať len na singla?
Pomaličky sa to rysovalo počas sezóny. Nezdolali sme mladší štvorkajak a s Martinom Jankovcom nám to v kádvojke akosi stále nesedí. Nevieme sa ideálne zladiť. Zostala mi tak len K1, ktorú som tak či tak preferoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Gelle