Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po štyroch hodinách spánku vypádlovali Škantárovci zlato

Z kanála v španielskom Seu d’Urgell vylovili slovenskí vodní slalomári štyri cenné kovy.

04.08.2014 16:10
Ladislav a Peter Škantárovci, Škantár Foto: ,
Ladislav a Peter Škantárovci.
debata

Vo fantastickom svetle sa v rámci štvrtého kola Svetového pohára predviedli kanoisti, ktorí obsadili všetky miesta na stupni víťazov. Za prvým Alexandrom Slafkovským sa zoradili Matej Beňuš a Michal Martikán. Úspešnú medailovú žatvu dovŕšili ziskom zlata v C2 bratranci Ladislav a Peter Škantárovci.

Finále C1 bolo vylúčne slovenskou záležitosťou. „Víkend bol fyzicky i emocionálne náročný. Finále bolo napäté. Všetci sme podali výborné výkony a napokon to z nás troch vyšlo najlepšie mne. Súperi nám vraveli, že majstrovstvá Slovenska si máme robiť doma a nie v Španielsku,“ prezadil s humorom 31-ročný rodák z Liptovského Mikuláša.

Absolútna dominancia zaskočila aj organizátorov, ktorí mali problém zohnať tri kusy slovenských vlajok. Napokon to vyriešili tak, že prvému miestu priradili najväčšiu zástavu a tretiemu najmenšiu. Naposledy boli slovenské lode na prvých troch miestach na majstrovstvách Európy v Čunove 2010 (1. Martikán, 2. Beňuš, 3. Slafkovský) a rok predtým na SP v Čunove (1. Martikán, 2. Slafkovský, 3. Beňuš).

Kanál v španielskom Seu d’Urgell bol postavený pred olympijskými hrami 1992 v Barcelone. Navrhol ho slovenský dizajnér Ondrej Cibák, ktorý je autorom kanála i v Liptovskom Mikuláši. „Na oboch kanáloch je to podobné a preto som sa cítil ako doma,“ dodal Slafkovský, ktorý v aktuálnej sezóne skončil v SP trikrát na šiestom mieste.

Pred záverečným kolom v nemeckom Augsburgu je v celkovom poradí štvrtý o štyri body pred Matejom Beňušom. Lídrom je Michal Martikán. „Vo finále SP dostaneme dvojnásobný počet bodov. Zatraktívni sa to a šancu zabojovať o prvú trojku bude mať viacero pretekárov. Keďže som zatiaľ štvrtý, vyhovuje mi to.“

Cesta k štvrtému víťazstvu vo Svetovom pohári nebola jednoduchá. „Ešte vo štvrtok som nemohol poriadne zaspať. Aklimatizácia po týždňovom sústredení v Amerike bola náročná.“ Ešte horšie na tom boli bratranci Ladislav a Peter Škantárovci. „Každý druhý deň som potreboval tabletky na spanie. Pred pretekmi som spal asi štyri hodiny a už pri rozjazdách som cítil únavu. Napokon sme s určitou dávkou rizika zvíťazili,“ hovorí háčik Ladislav Škantár.

Rodáci z Kežmarka sú v priebežnom poradí SP na líderskej pozícii so 65-bodovým náskokom. K trom víťazstvám (Tacen, Praha a Seu d’Urgell), doplnili tretie miesto v Londýne. Ak by sa v Augsburgu udeľoval tradičný počet bodov (60 bodov za prvé miesto), boli by už v predstihu víťazmi SP. ň

„Do každých pretekov ideme s cieľom podať, čo najlepší výkon. Ak zajazdíme v Nemecku optimálny výkon, pri súčasnej forme by nám celkové prvenstvo nemalo utiecť,“ doplnil.

Obe slovenské lode zvládli prvý vrchol sezóny na výbornú. Na ME vo Viedni si vylovili zlato. Najcennejší kov zo svetového šampionátu im v zbierkach chýba. „Kanál v americkom Deep Creeku je zvláštny. Treba poriadne pádlovať a rýchlo sa v ňom mení voda. Niektoré úseky sú o náhode a zvíťaziť tam môže hocikto,“ myslí si mladší z dvojice bratrancov.

Oveľa príjemnejšie pocity zo sústredenia mal kanoista Alexander Slafkovský. „Po dvoch dňoch som si na kanál zvykol a pri odchode z Ameriky, som mal z neho dobrý pocit. Zlato z majstrovstiev sveta je snom každého športovca, mňa nevynímajúc,“ uzavrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav a Peter Škantárovci #Seu d’Urgell