Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Thorpe ukončil pretvárku. Som gej, priznáva

Dlhé roky odmietal prijať pravdu o svojej sexuálnej orientácii. Pred dvoma rokmi vo svojej autobiografii tvrdil, že má rád ženy a chce si raz založiť rodinu.

17.07.2014 08:00
Ian Thorpe Foto: ,
Ian Thorpe.
debata (7)

Jeho účelovej pretvárke v týchto dňoch odzvonilo. Päťnásobný olympijský víťaz v plávaní Ian Thorpe (31) vyšiel s pravdou von a priznal sa: „Som gej.“

Mladý Ian vyrastal na predmestí austrálskeho Sydney. Ak by šiel v šľapajách svojho otca Kena, mohol byť z neho slávny hráč kriketu. On si však vybral plávanie, ktorému sa venovala staršia sestra Christina. Jeho plavecké začiatky neboli jednoduché. Keďže bol alergický na chlór, hlavu mal v bazéne vždy nad hladinou. Postupne si však na chlór zvykol.

V desiatich rokoch sa u neho začali prejavovať silné migrény i iné bolesti spôsobené rýchlym rastom. Na zdravotné nepríjemnosti sa vraj snažil zabúdať vo vode. Trénoval vyše dvadsať hodín týždenne.

V trinástich zvíťazil na austrálskom juniorskom šampionáte vo všetkých plaveckých štýloch vo vzdialenostiach do dvesto metrov. O rok sa stal najmladším austrálskym reprezentačným plavcom celej histórie. A v pätnástich rokoch získal prvý titul majstra sveta.

Desivé myšlienky zaháňal alkoholom

Odborníci sa obávali, že jeho rast môže zabrzdiť jeho sľubne sa rozvíjajúcu kariéru. Pri výške 195 centimetrov jasne prevyšoval svojich súperov. Nielen výškou, ale aj výkonmi. Počas žiarivej kariéry získalo austrálske Torpédo šestnásť zlatých medailí z olympijských hier a majstrovstiev sveta. Utvoril trinásť svetových rekordov. Na takmer desaťročie sa stal kráľom krauliarskeho štý­lu.

Obdivovali ho súperi i fanúšikovia. Mimo bazéna bol skôr utiahnutý a pred dôležitými súťažami unikal pred novinármi. O jeho temných stránkach vedel len málokto. „Veľkú časť života som bojoval s depresiami. Alkohol mi pomáhal zbaviť sa svojich desivých myšlienok. Robil som to za zatvorenými dverami. Nechcel som, aby sa najbližší trápili,“ uviedol v spomenutej autobiografii s názvom To som ja, ktorú vydal v roku 2012.

V niektorých momentoch vraj uvažoval aj o samovražde, hoci niekoľko ľuďom život sám zachránil. Začalo to u jeho kamaráta, ktorému diagnostikovali rakovinu. Ianove návštevy v nemocnici mu vrátili vôľu žiť, a tak začal navštevovať aj ďalšie izby s chorými deťmi. Keď za prekonanie prvého svetového rekordu dostal 16 000 dolárov, daroval ich na boj proti detskej rakovine. Po olympijských hrách v Aténach (2004) ukončil profesionálnu kariéru. V roku 2011 sa k plávaniu na istý čas vrátil, ale nekvalifikoval sa na olympiádu v Londýne 2012, tak skončil.

V mladosti sa bál odvrhnutia

V minulosti jeho meno spájali s poprednými svetovými kráskami – speváčkami Jennifer Lopezovou, Britney Spearsovou, herečkou Nicole Kidmanovou či tenistkou Annou Kurnikovovou. Nikdy sa oficiálne k žiadnemu vzťahu nepriznal, a tak sa začali fámy o jeho orientácii, ktoré boli podporené aj jeho vášňou pre módu či drahokamy.

Už v tínedžerskom veku dostával otázky o svojej orientácii. Najprv tvrdil, že nevedel presný rozdiel medzi heterosexualitou a homosexualitou. Neskôr pred strachom z výsmechu spolužiakov a sklamania rodičov zaujal obranný postoj. Ten dodržiaval aj vo svojej autobiografii. „Všetky moje sexuálne skúsenosti boli s opačným pohlavím. Priťahujú ma ženy, chcem si raz založiť rodinu a mať deti.“

V nedeľňajšom emocionálnom rozhovore so známym britským novinárom Michaelom Parkinsonom sa pre austrálsku televíziu vyjadril, že už viac nechce žiť v klamstvách. „Dlho som o tom premýšľal. Nie som heterosexuál. S najbližšími ľuďmi sa však o tom môžem normálne rozprávať len dva týždne.“

Prečo s pravdou nevyšiel von skôr? "Nechcel som, aby ľudia spochybňovali moju integritu. Bola na mňa hrdá rodina i celý národ, bál som sa odvrhnutia. Teraz už spokojne môžem povedať, že som gej. Nechcem, aby mladí ľudia išli rovnakou cestou klamstva ako ja.

Rozhodnutie legendárneho plavca podporila aj bývalá austrálska plavkyňa a olympijská víťazka Stephanie Riceová „Thorpie je a vždy bude v mojich očiach superstar,“ napísala na twitter.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Ian Thorpe