Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V plážovom tenise sa snúbi volejbal s bedmintonom

Označujú ho za biely šport. Hrá sa na tráve, antuke, tvrdom povrchu a najnovšie aj na piesku.

03.07.2014 18:30
debata

Plážový tenis je zmesou tenisu, plážového volejbalu a bedmintonu. Kurt je rovnaký ako na plážovom volejbale. Sieť sa nachádza vo výške 170 centimetrov. V Amerike sa hrá klasickými raketami s výpletom, v Európe sú vytvorené špeciálne beachtenisové pál­ky.

„Cena kvalitnej rakety sa pohybuje okolo 120 eur a dá sa zohnať aj na Slovensku. Loptička je v porovnaní s tenisovou o niečo mäkšia,“ povedal Michal Ivan, jeden zo zakladateľov plážového tenisu na našom území.

Hrá sa výlučne štvorhra a boduje sa klasicky tenisovo, ale bez výhod. Pri výmene má dvojica k dispozícii jeden úder a hráč má vždy len jedno podanie, ktoré môže smerovať na ľubovoľné miesto súperovej polovice. „Prijímateľ pred podaním nesmie robiť prudké pohyby,“ upozornil.

Ukážka plážového tenisu vo svete.

Plážovému tenisu dominujú prímorské krajiny. Za kolísku sa považuje Taliansko. „Z Apeninského polostrova pochádzajú majstri sveta a z prvej päťdesiatky svetového rebríčka tam pôsobí asi 35 hráčov,“ prezradila aktuálna slovenská jednotka Radovan Laco.

Slovensko je len treťou krajinou bez mora, kde sa tento mladý šport od roku 2009 udomácnil. V súčasnosti pôsobí na Slovensku do sto registrovaných hráčov. Najbližší víkend bude Festival Divokej vody v Čunove dejiskom zatiaľ najväčšieho turnaja v plážovom tenise na Slovensku.

„Účasť potvrdilo osem hráčov z prvej svetovej stovky. Zastúpenie bude mať celkovo osem krajín vrátane Brazílie, Talianska či Bulharska. Veríme, že sa nám podarí dotiahnuť aj jednu zo slovenských fedcupových reprezentantiek,“ dúfa Laco.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plážový volejbal #plážový tenis