Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladíci si sadnú len do štvorkajaka, starší skúšajú

Čaká ich sezóna s dvoma vrcholmi, v ktorej by rýchlostní kanoisti radi našli ideálne zloženie posádok pre budúci rok. Až v ňom sa začne boj o olympijské miestenky do Ria 2016.

24.04.2014 17:57
Krajčovic, Mihálek, Jakubík, Demin, štvorkajak Foto:
Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík a Viktor Demin pózujú so zlatými medailami z vlaňajších ME.
debata

Po domácom štarte sezóny (kvalifikačné preteky v Račiciach počas veľkonočných sviatkov) čaká najlepších slovenských kanoistov od 2. do 4. mája v Miláne prvé kolo Svetového pohára. Slovensko na ňom budú reprezentovať osvedčení pretekári z vlaňajška.

„Pri nominácii do Milána sme vychádzali z výsledkov z predošlého roka, na ďalšie dve podujatia SP do Račíc a Szegedu už budeme vyberať na základe minulotýždňových prvých kvalifikačných pretekov,“ povedal Filip Petrla, športový riaditeľ Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky. Zároveň prezradil, že okrem úspešných kajakárov a kanoistov upútali v Račiciach aj niektorí mladíci, na čele s devätnásťročným Denisom Myšákom.

Novinkou sezóny je spôsob nominácie na majstrovstvá Európy a majstrovstvá sveta. Do úvahy sa nebudú brať vystúpenia na podujatiach SP, ale len výsledky druhých kvalifikačných pretekov (uskutočnia sa 12. alebo 17. júna). „Chceme, aby si mohli všetci adepti vyskúšať na pretekoch SP rôzne zloženia lodí a neboli pod výsledkovým tlakom,“ naznačuje Petrla dôvod zmeny.

O účasť na vrcholných podujatiach opäť zabojuje aj štvorkajak v zložení Gelle, Jankovec, Vlček, Tarr, ktorý reprezentoval Slovensko na olympiáde v Londýne, no vlani sa priamemu súboju s mladšou K4-kou (Krajčovič, Michálek, Jakubík, Demin) vyhol. Oba štvorkajaky si to rozdajú zoči-voči v Miláne a potom až v druhých kvalifikačných pretekov v júni. Gelle s Jankovcom totiž druhý a tretí diel seriálu vynechajú.

„Prednosť dostane vysokohorské sústredenie, kde sa chceme lepšie pripraviť na ME a MS,“ tvrdí Gelle, ktorý bude v Miláne jazdiť okrem K4 aj v singli na 1000 aj 5000 m. „Päťtisícka je len doplnkový štart na záver podujatia. Nemá žiaden vplyv na výkonnosť v ostatných disciplínach. Na kvalifikačných pretekoch by som najradšej absolvoval K1, K2 aj K4, ale účasť v štvorkajaku nezávisí len odo mňa. Záleží, či budeme chcieť všetci štyria. Veľa napovie náš vzájomný súboj v Miláne,“ dodal Gelle.

Vlček a Tarr tak budú, rovnako ako vlani, jazdiť aj K2. „Na úvod vyskúšame štvorku a uvidíme, ako na tom sme. Podľa toho sa zariadime. V ďalších pretekoch SP pôjdeme debla na 1000 m. Ak by sa nám v ňom darilo, je to momentálne z hľadiska prípravy jednoduchšia voľba,“ vraví Erik Vlček. Počas víkendu v Račiciach nestačili skúsení Komárňania na 500 aj 1000 m trati na dvojicu Krajčovič, Jakubík. „Príjemne ma prekvapili. Ukázali nám, že na tom ešte nie sme optimálne a máme na čom pracovať,“ dodal Vlček.

Členovia mladšieho štvorkajaka sa počas sezóny sústredia výhradne na jednu disciplínu. „Všetko podriaďujeme účasti na olympiáde v Riu, pričom najväčšiu šancu na úspech vidíme jednoznačne v K4. Preto nebudeme počas sezóny skúšať jazdu v debli,“ tvrdí háčik Marek Krajčovič.

„Boli by sme radšej, keby chlapci skúsili na SP aj debla, ale nemajú o to záujem. Z hľadiska prípravy štvorkajaka je to dobrá cesta, no myslíme si, že aj v K2 majú potenciál na zisk medaily,“ naznačuje Petrla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Gelle #Viktor Demin #Matej Michálek #Marek Krajčovič #Gábor Jakubík #Erik Vlček #Juraj Tarr #Martin Jankovec #Filip Petrla