Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gonda je bližšie k F1. Čaká ho výzva v uliciach Marakéša

Vlani vyhral dominantným spôsobom európsky šampionát F3 Open. V tejto sezóne si vyskúša vyšší level – svetovú sériu Auto GP.

12.04.2014 10:00
Richard Gonda Foto:
Richard Gonda.
debata

Aj do nej vstupuje s najvyššími ambíciami. „Vydám zo seba maximum ako v každých pretekoch. Konkurencia však bude veľmi veľká,“ vraví automobilový pretekár Richard Gonda, ktorý sa krok za krokom približuje k svojmu snu – účasti vo formule 1.

Vo farbách tímu Virtuosi zažije už tento víkend exotický debut v úzkych uliciach Marakéša. „Na mestskej trati som ešte nejazdil, takže sa veľmi teším. Čakajú ma súboje medzi betónovými múrmi v 200-kilometrovej rýchlosti, bude to skvelé,“ hovorí devätnásťročný Banskobystričan o jedinej africkej trati v kalendári, ktorá dokonale preverí zručnosti každého jazdca.

Monoposty v Auto GP majú osemvalcové motory s výkonom 550 koní. Gondu čaká oproti minulému šampionátu veľa noviniek. „Pribudnú zastávky v boxoch, rôzne zmesi pneumatík, musím si zvyknúť aj na samotné auto a zoznámiť sa novými okruhmi,“ vraví.

V rámci piateho ročníka série Auto GP (desať sezón predtým niesla názov Euroseries 3000) sa Gonda teší aj na maďarský Hungaroring či rakúsky Red Bull Ring. „Dúfam, že sa nám podarí prilíkať na tieto blízke okruhy veľa fanúšikov. Škoda, že v kalendári nie je Slovakia Ring, ktorý obľubujem a rád by som sa na ňom ukázal aj našim priaznivcom,“ vra­ví.

Devätnásťročný Banskobystričan sa tento rok stal členom tímu Accelerate Driver Development (ADD). Britská spoločnosť sa zameriava na manažment pretekárov a akvizície sponzorov. Vo svojom programe mala aj jazdcov formuly 1 Jensona Buttona či Romaina Grosjeana. Podľa šéfa ADD Graema Glewa by mohol byť slovenský talent testovacím jazdcom v kráľovnej motošportu už v roku 2015.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Gonda