Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dostihy oslávia 200 rokov sezónou s 20 mítingami

Týždeň po Prahe a Budapešti a zarovno s rakúskym Ebreichsdorfom sa v nedeľu začne dostihová sezóna aj v Bratislave. V slovenskom turfovom kalendári 2014 je dvadsať mítingov, o jeden viac ako vlani: pätnásť na centrálnom starohájskom hipodróme, ďalších päť na vidieku.

11.04.2014 15:00
dostihy, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Dvadsiatka je symbolická – 22. mája uplynie 200 rokov od prvých dostihov na slovenskom území, dokonca v celom niekdajšom Uhorsku. Na dráhe na svojom panstve vo vtedajšom Urmíne, dnešných Mojmírovciach, ku ktorému patril aj veľký žrebčín, ich usporiadal gróf Jozef Huňady. "Koncom mája chystáme v Mojmírovciach k jubileu dostihové popoludnie, ktoré však bude mimo rámca nášho súťažného programu sezóny,“ avizuje Marián Šurda, riaditeľ Závodiska Bratislava, slovenskej dostihovej autority.

V Šamoríne po 23 rokoch

Po lanskej prestávke v dôsledku svetového šampionátu v dvojzáprahoch sa dve letné porcie ujdú aj Topoľčiankam a v dostihovom itinerári majú už tradične svoje miesto aj mítingy v Šuranoch a v Senici.

Udalosťou vidieckej štvrtiny programu však bude najmä návrat turfu do Šamorína. V meste, ktoré bolo od šesťdesiatych do osemdesiatych rokov vďaka vtedy chýrnemu Plemenárskemu podniku baštou federálneho významu, videli dostihy naposledy v apríli 1991. Na renesanciu konských športov sa podujal Mário Hoffmann, majiteľ finančnej skupiny Istrokapital, bývalý rýchlostný kanoista, ktorý sa predčasom zamiloval do vytrvalostného jazdenia na koni a do megaprojektu športovo-rekreačnej zóny v Čilistove začlenil aj Hipo arénu. Jej súčasťou je aj piesková dráha míľového oválu – práve na nej sa v tretiu septembrovú nedeľu uskutoční šesť dostihov mítingu s poradovým číslom 16.

Pri Kubovičovej je zasa Šmida

Pred rokom zaznel turfový gong v rovnakom čase ako teraz, ale s týždňovým posunom oproti plánu – kvôli dlhej zime. Tohto roku bola naopak nezvyčajne krátka. "Kone mali mimoriadne priaznivé podmienky na prípravu, ale sezóna bude rovnako dlhá, čo si renomovaní tréneri iste uvedomili a špičkových zverencov pripravovali tak, aby vrchol formy dosiahli až vtedy, keď prídu na rad najvýznamnejšie podujatia,“ verí Šurda.

Slovenské jarné klasické dostihy budú v porovnaní s vlaňajškom o týždeň neskôr, čo zvýši šancu na štart úspešných koní z ekvivalentov v susedných krajinách. Na všetkých päť klasík je prihlásených dovedna 173 koní, na derby až 51. Silný maturitný ročník trojročných koní má štvornásobná trénerská šampiónka Zuzana Kubovičová a dostihový šéf upozorňuje najmä na vytrvalecké predpoklady beluša Stara z Pisklovej stajne MPL Racing.

Ku Kubovičovej sa do Senice-Čáčova po piatom titule džokejského šampióna vrátil Zdenko Šmida, medzičasom štyridsiatnik, kým jeho mladší predchodca Róbert Šara, predvlaňajší šampión, naopak odišiel do stajne Autoopravovňa Strnisko.

Najdrahší kôň regiónu

Ďalšiemu skvelému džokejovi Jaroslavovi Línekovi po odchode Jozefa Chodúra do Anglicka pribudlo trénerskej práce, ale záujem o jeho jazdecké služby trvá aj v zahraničí. V nedelňajšej ouvertúre sa predstaví v oboch dvojkových predskúškach jarných klasík: do sedla Renessie ho angažoval na Morave pôsobiaci Slovák Jozef Piruch a ponuku vysadnúť na Opium Bulleta dostal od krajana Jozefa Rosivala trénujúceho v maďarskom Alagu.

Hnedák Opium Bullet je polobrat fenomenálneho šprintéra Overdosa, ktorý od februára slúži ako plemenník v Dióspuszte, a Dunajskostredčan Zoltán Mikóczy ho pred rokom v britskom Newmarkete kúpil v prepočte za závratných 264-tisíc eur. Jeho nedelňajší štart v Memoriáli Harryho Petrlíka bude druhý v Bratislave po septembrovej Karpatskej cene, v ktorej nenadchol – skončil tretí. „Rosival je optimista, tvrdí, že dnes je to úplne iný kôň ako na jeseň, a ak vyhrá, ráta s jeho štartom 1. mája v mníchovskom Striebornom bičíku so štatútom grupy tri o 55-tisíc eur,“ dopĺňa Šurda.

Jazdecké hviezdy v stípli

Jar na bratislavskom hipodróme sa začne v piatok farmárskymi trhmi, ale pre turfmanov bude pravým trhoviskom až nedelňajších osem dostihov. Vrcholným číslom programu je tradičná Jarná cena Petržalky, steeplechase na 3800 m, v ktorej sa predstaví skvostná zostava jazdcov: o.i. dvojnásobný víťaz Veľkej pardubickej Josef Bartoš, víťaz VP 1992 Jaroslav Brečka, úradujúci prekážkoví šampióni Česka aj Slovenska Jaroslav Myška a Lukáš Matuský (vlani vo Veľkej nečakane piaty s Peintre Abstrait) a Francúz Thomas Boyer. V štartovej listine figurujú aj víťazi posledných dvoch ročníkov – Rosivalov obhajca Quai Brany (Andrés) a Ročákov Bodyguard (Sovka).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dostihy