Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Brazílii nestíhajú. MOV zatiaľ o zmene dejiska OH nehovorí

Hovoriť o presune olympijských hier 2016 z Ria de Janeiro do iného dejiska je predčasné. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) o takomto riešení situácie v Brazílii neuvažuje, hoci viaceré športové federácie žiadajú vypracovanie záložných plánov.

10.04.2014 09:26
OH Londýn, diváci Foto:
Olympijské kruhy ako skvelý objekt pre foto na pamiatku.
debata

Prezident MOV Thomas Bach a ďalší činovníci však priznali, že meškanie stavebných prác a nečinnosť brazílskej vlády dosiahli kritický bod. „Je čas zasiahnuť,“ povedal Bach v tureckom Beleku, kde zasadá výkonný výbor MOV. Keď však prišla reč na zmenu miesta konania, hovorca MOV Mark Adams rázne zastavil takéto špekulácie:

„V tejto fáze by to bolo predčasné. Neriešime plán B. Hlavnou témou zostáva usporiadanie hier v Riu. MOV vyslovil obavy a upozornil, že čas plynie. Stále veríme, že Rio de Janeiro dokáže usporiadať dobré hry, ak ihneď podnikne nevyhnutné opatrenia. Hodiny tikajú. Záleží na každom jednom dni, ale dá sa to zvládnuť.“

V stredu sa prostredníctvom videorozhovoru spojili členovia exekutívy MOV s predstaviteľmi organizačného výboru OH 2016, ktorí sa deň pred tým stretli s prezidentkou Brazílie Dilmou Rousseffovou. Po utorkovej dvojhodinovej schôdzke, ktorú viackrát odložili, zazneli z oboch strán sľuby o dodržaní všetkých záväzkov a termínov. Detaily týkajúce sa financovania a plánovania, teda dvoch kľúčových oblastí, nezverejnili.

„Brazílska vláda trvá na tom, že všetky termíny budú splnené. Garancie prípravných prác, testovacích podujatí aj samotných hier zostávajú v platnosti,“ uviedlo brazílske ministerstvo športu a organizačný výbor vo vlastnom vyhlásení doplnil:

„Plne si uvedomujeme všetky problémy, ktoré treba vyriešiť. Všetkým zúčastneným stranám ďakujeme za ich prínos. Už len za uplynulé dva týždne od návštevy koordinačnej komisie nastal pokrok. Každým dňom sa posúvame dopredu. Nepochybujeme o tom, že Rio pripraví veľkolepé hry.“

Znepokojenie v súvislosti s OH 2016 zavládlo najmä medzi letnými olympijskými odvetviami. Lídri osemnástich športových federácií adresovali v Beleku sťažnosť MOV a žiadali plán B. Prezident Asociácie medzinárodných federácií letných športov (ASOIF) Francesco Ricci Bitti ako šéf koordinačnej komisie pre OH 2016 vyhlásil, že „taká kritická situácia v súvislosti s prípravami olympijských hier nenastala už najmenej 20 rokov“.

Talian vyzval prezidenta MOV Thomasa Bacha, aby podnikol cestu do Brazílie a stretol sa s vládnymi predstaviteľmi krajiny. Obáva sa, že nadchádzajúce futbalové majstrovstvá sveta a októbrové prezidentské voľby v Brazílii opäť ochromia prípravy OH. „Žiadame vás, aby ste okamžite konali. Nemôžeme si dovoliť stratiť ďalších šesť mesiacov,“ povedal Ricci Bitti. Bach sa s Rousseffovou stretol v januári a ďalšiu cestu neplánuje.

Viceprezident MOV Craig Reedie chápe obavy federácií. Problém je podľa neho závažnejší ako pred OH 2004 v Aténach, ale napriek tomu zvládnuteľný. „Niektoré federácie sa právom pýtajú, či to Brazílčania stihnú, keď ešte len začínajú stavať,“ povedal Brit.

Najväčšie rozpaky vyvoláva stav projektu Deodoro, kde by sa mali konať súťaže v streľbe, jazdectve, modernom päťboji, vodnom slalome, ragby, basketbale, cyklistike a pozemnom hokeji. S prácami sa ešte ani nezačalo, len tento mesiac by mali vyhlásiť tender na výstavbu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016