Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hejková si k jubileu želá postup. Bol by to bonus, vraví

Rysovacia doska alebo skriptá? Keď Natália Hejková, nádejná juniorská basketbalová reprezentantka, rozmýšľala, kam pôjde na vysokú školu, pred technikou napokon uprednostnila právo.

07.04.2014 09:00
Natália Hejková Foto:
Natália Hejková.
debata

Pri cestovaní na basketbalové zápasy je podstatne ľahšie vziať si skriptá a sem-tam do nich nazrieť, než rysovať, vravela si.

Basketbal vyhral nad právom

„Otec-stavbár projektoval mosty, potešilo by ho, keby som ho profesijne nasledovala, no rozhodla som sa pre právo na pražskej Karlovej univerzite. Staršia sestra študovala v hlavnom meste Československa medicínu, z otcovej strany sme tam mali rodinu, takže mal na nás kto dozerať,“ pripomína žilinská rodáčka.

Keď ju prijali, prišla sa do basketbalového oddielu pražskej Slavie VŠ spýtať, či by o ňu nemali záujem. Mali, a tak v hráčskej kariére pokračovala v poprednom čs. klube. V ňom dosiahla i prvý veľký úspech – víťazstvo v Pohári L. Ronchettiovej, druhej najvýznamnejšej európskej klubovej súťaži.

„Chutil mimoriadne,“ podotkne.

Pôvabnú Prahu si zamilovala. Pôvodne si basketbalom chcela spestriť vysokoškolské štúdium, no garde sa pozvoľna obracalo. Až tak, že basketbal začal dominovať nad paragrafmi – a postupom času vyhral na celej čiare.

„To budeš celý život chodiť v teplákovej súprave?“ nevedela sa v začiatkoch zmieriť s dcérinou voľbou jej pedantná mamička-učiteľka.

Zjednodušene: spískal to Ružomberok, konkrétne Jozef Smolek, duša a manažér ženského basketbalového družstva. Hľadal skúsenú hráčku, ktorá by vedela tím v najvyššej súťaži usmerniť. Jedného slnečného dňa Hejkovú prekvapilo, keď na pražskom kúpalisku v Podolí počula v amplióne svoje meno. Smolek dostal poverenie osloviť Natáliu – a napokon sa dohodli. Záver kariéry odohrala v Liptove. A keď družstvo hľadalo na záskok trénera, kým nenájde nového, manažér presvedčil Hejkovú, aby ho viedla.

Štyri euroligové prvenstvá

Záskok trvá doteraz, pričom vystriedala pár špičkových klubov – postupne v Maďarsku, Rusku, Španielsku a Česku. Po dvojnásobnom triumfe s Ružomberkom v Európskej lige (1999, 2000), ktorým vyvrcholila jedinečná éra ambiciózneho tímu z Liptova, zopakovala rovnaký úspech aj so Spartakom Moskovská oblasť (2007, 2008).

Na palubovke rysovala herné signály, v tréningoch prísne vyžadovala minimálne stopercentné nasadenie v každej činnosti. Bolo úžasné sledovať, ako z vidieckeho Ružomberka sformovala sebavedomého šampióna. Československého, slovenského i euroligového.

Pätnásť rokov po víťazstve v Pohári L. Ronchettiovej zaznamenáva Hejková prvý veľký trénerský úspech: na pôde pražskej Sparty získavajú nepoddajné Ružomberčanky za obrovskej radosti ich najvernejších priaznivcov prvý federálny titul! Hejkovej k nemu gratuluje československá trénerská generalita.

„Pripadala som si ako na basketbalovej maturite. V hľadisku sedeli skúsení tréneri, ktorí ma v Prahe viedli i veľa naučili, najviac Jan Karger. Tešilo ma, že ma po zápase pochválili,“ podotýka Hejková.

V apríli 1999 v Brne jej už gratulovala európska generalita k prvému euroligovému titulu. K 45. narodeninám dostala parádny dar – nad hlavu dvíhala víťaznú trofej, o rok pridala obdivuhodné repete pod ružomberskými koš­mi.

Na majstrovstvách Európy 1999 postúpila so Slovenkami na olympijský turnaj do Sydney 2000. V skupine sa jej zverenky trápili. V dôležitom štvrťfinále vrátili Litve prehru z finále ME 1997. „Zdolala nás Nata Hejková. Vymyslela na nás účinnú taktiku. Potvrdila, že je skvelá trénerka,“ vravela s uzaním Dalia Kurtinaitiene, opora Litvy a niekdajšia hráčka Ružomberka.

Historický úspech s USK

Hejková však do Sydney necestovala. Nesúhlasila s účelovým odvolaním Jozefa Smoleka z funkcie manažéra reprezentácie, a tak odstúpila z postu trénerky. Osud jej však dožičil účasť na najväčšom športovom sviatku. Vo vitríne má bronz z olympijského Pekingu 2008 i zlato z európskeho šampionátu 2007 – ako asistentka trénera ruskej reprezentácie.

Pred dvoma rokmi ju angažoval „jej“ bývalý klub USK Praha. Pomyselný kruh sa uzatvára, vrátila sa do dôverne známeho prostredia, kde s veľkým basketbalom začínala. A prvý raz v histórii doviedla pražský tím do finálového vyvrcholenia Euroligy. Začína sa dnes v ruskom Jekaterinburgu.

„Cieľ sme splnili, dúfam, že pridáme i postupový bonus. Či sa tak stane, naznačí dnešný zápas proti francúzskemu Bourges. Ak ustrážime jeho hviezdu Dumercovú, môžeme uspieť. Bezkonkurenčným favoritom je domáci tím, my sa pokúsime postúpiť do semifinále z druhého miesta v skupine,“ prízvukuje držiteľka Krištáľového krídla.

Jej zverenky majú o motív viac – životné jubileum ich trénerky.

Živió, Nata!

Najväčšie trénerské úspechy

  • Šestnásť majstrovských titulov (10 slovenských, 3 československé, 2 ruské, 1 český)
  • Štyri prvenstvá v Európskej lige (dve s Ružomberkom, dve so Spartakom Moskovská oblasť)
  • Druhé miesto s Ružomberkom na turnaji Golden Cup 1998, neoficiálnych majstrovstvách sveta klubov v Brazílii
  • Desať účastí vo Final Four Európskej ligy (so štyrmi družstvami)
  • Zlato z ME 2007 ako asistentka trénera ruskej reprezentácie
  • Striebro z ME 1997 ako asistentka trénera slovenskej reprezentácie
  • Bronz z OH 2008 ako asistentka trénera ruskej reprezentácie
  • Trénerka storočia v ankete Slovenskej basketbalovej federácie
  • Dvakrát viedla „výber sveta“ v zápasoch hviezd Európskej ligy (2006, 2007)
  • Účasť s tímom USK Praha vo Final Eight 2014

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Natália Hejková