Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pistorius najskôr trafil priateľku do stehna, výrok už možno budúci týždeň

Reeva Steenkampová na toalete stála, keď ju prvou ranou do pravého stehna spoza zatvorených dverí postrelil vo svojom dome jej priateľ - juhoafrický telesne hendikepovaný atlét Oscar Pistorius.

19.03.2014 11:56 , aktualizované: 13:36
Oscar Pistorius Foto: ,
Oscar Pistorius pred súdom.
debata

Balistickú analýzu tragédie z vlaňajšieho 14. februára predniesol v stredu na súde v Pretórii policajný špecialista Christiaan Mangena.

Prvé zranenie nohy podľa neho spôsobilo, že žena spadla smerom dozadu na držiak časopisov a následne ju jedna guľka z pištole kalibru 9 mm zasiahla do ruky a druhá do hlavy. Vtedy si už obeť chránila tvár oboma dlaňami. Preto smrteľná guľka prešla ľavou dlaňou a až potom lebkou. V poradí druhá rana zo štyroch minula cieľ, na stene sa rozpadla na niekoľko úlomkov a tie zanechali stopy na chrbte 29-ročnej modelky. Mangena nedokázal presne určiť postupnosť tretej a štvrtej rany.

Pistorius vraj strieľal v presvedčení, že na toalete sa ukrýva votrelec. Obžaloba ho obvinila, že konal s úmyslom zabiť po tom, ako sa s obeťou pohádal.

Paralympionik použil špeciálne náboje značky Black Talon, ktoré sa po náraze roztvárajú a páchajú ešte väčšiu škodu ako klasická munícia. Prvou ranou Steenkampovej zlomil stehennú kosť. „Podľa môjho názoru po nej okamžite spadla. Keď sa paľba skončila, mala hlavu na toaletnej mise a spodná časť tela ležala na stojane na časopisy,“ povedal Mangena.

Vyslovil názor, že Pistorius strieľal zo vzdialenosti najmenej 60 centimetrov a najviac troch metrov. K použitej munícii poznamenal: „Keď zasiahne cieľ, otvorí sa a vytvorí šesť ostrých črepov. Tie sa potom zarezávajú do ľudských orgánov.“ Smrteľný projektil sa rozpadol na dva fragmenty. Jeden opustil lebku a zaryl sa do steny.

Balistik potvrdil predpoklad, že strelec stál na kýpťoch amputovaných nôh, nemal teda nasadené protézy. Vyjadril sa tiež k incidentu z roku 2012, keď Pistorius vystrelil do vzduchu z idúceho auta cez strešné okno. Guľka vyletí hlavňou rýchlosťou 280 metrov a stúpa dovtedy, kým sa nezastaví a nezačne voľne padať vplyvom gravitácie a smerom, ktorý určuje vietor. „Aj takáto guľka dokáže zabiť človeka,“ povedal Mangena.

Proces odročili, výrok možno už budúci týždeň

Hlavný prokurátor poverený prípadom Pistoriusa chce proces uzavrieť začiatkom budúceho týždňa. Pojednávanie na súde v Pretórii, na ktorom Pistorius vystupuje ako obžalovaný z vraždy svojej priateľky Reevy Steenkampovej, sa začalo v pondelok 3. marca. V stredu vypovedal policajný balistik Christiaan Mangena.

Štátny zástupca Gerrie Nel plánuje predvolať štyroch až piatich ďalších svedkov. Sudkyňa Thokozile Masipová vyhovela jeho žiadosti o odročenie do pondelka, aby mal čas na rozhodnutie, koho ešte posadí na lavicu svedkov. Obhajca Barry Roux nenamietal, ale vyhlásil, že nechce proces naťahovať. V piatok súd nezasadne, v Juhoafrickej republike je štátny sviatok.

Paralympionikovi s amputovanými dolnými končatinami hrozí doživotie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar Pistorius #Reeva Steenkampová