Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ľvov bude súperom Tatier v boji o ZOH 2022

Ukrajinský Ľvov sa bude uchádzať o usporiadanie zimných olympijských hier v roku 2022 a bude súperom spoločnej poľsko-slovenskej snahy s centrom v Krakove a využitím športovísk v Zakopanom a Jasnej.

28.10.2013 16:56
debata

Kandidatúru by mal oficiálne ohlásiť na budúci týždeň. Kampaň Ľvova by mal viesť ukrajinský premiér Alexander Vilkul. Kandidatúru na ZOH 2022 už schválila radnica západoukrajinského mesta a formálne by ju mal ešte podporiť na svojom valnom zhromaždení 5. novembra Ukrajinský olympijský výbor.

Oficiálne doteraz snahy o usporiadanie ZOH 2022 ohlásilo len kazašské Almaty. Mestá majú čas do 14. novembra. „Je to skvelá príležitosť a zároveň veľká zodpovednosť pre naše mesto. Teraz sa pousilujeme pripraviť čo najlepší projekt pre Medzinárodný olympijský výbor. Čaká nás dlhá cesta, ale som presvedčený, že spoločnými silami a obetavosťou a s pomocou medzinárodných expertov predložíme skvelú kandidatúru,“ vyjadril sa primátor Ľvova Andrij Sadovyj.

Kandidatúre Ľvova dal zelenú aj ukrajinský Výbor regiónov, ktorý vedie prezident Viktor Janukovič. „Ide o celonárodný projekt a celá Ukrajina spojí sily, aby bol úspešný,“ povedal prezident Ukrajinského olympijského výboru Sergej Bubka.

Okrem Ľvova, Almaty a Krakova by ZOH 2022 uvažujú o kandidatúre aj v Mníchove a Osle. V Ľvove sa vlani konali tri zápasy futbalových majstrovstiev Európy, vo dvoch nastúpilo Nemecko. Ľvov bol až do roku 1772 súčasťou poľského kráľovstva, potom ho mala v správe rakúsko-uhorská monarchia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #ZOH 2022 #Ľvov