Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Podľa Bartekovej bol výber Tokia voľbou na istotu, Chmelár bol v šoku

Slovensko malo po rokoch vďaka Danke Bartekovej opäť priame zastúpenie pri voľbách dejiska olympijských hier.

08.09.2013 08:50 , aktualizované: 10:18
Barteková, OH 2008 Foto:
Slovenská reprezentantka Danka Barteková.
debata (4)

Podľa členky komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru (MOV) bol výber Tokia voľbou na istotu. Japonská metropola získala právo organizovať olympijské hry 2020 na sobotňajšom zasadnutí MOV v Buenos Aires. Tokio uspelo v konkurencii Madridu a Istanbulu.

„Organizovať olympijské hry v Tokiu znamená, že budú veľmi dobre pripravené. Je tam istota kapitálu, veľa členov MOV pravdepodobne stavilo na to, že ekonomika krajiny je veľmi dobrá. Jasné víťazstvo Tokia nasvedčuje, že to bola voľba na istotu,“ povedala v rozhovore pre agentúru SITA Danka Barteková.

Už pred 125. zasadnutím MOV sa očakávalo dramatické hlasovanie. To sa napokon potvrdilo, aj keď vo finále už bolo Tokio suverénne. V prvom kole sa nerozhodlo o druhom postupujúcom do finále, Madrid a Istanbul museli ísť do rozstrelu. V ňom napokon uspel turecký kandidát. Ešte pred voľbami si členovia MOV vypočuli záverečné prezentácie jednotlivých kandidátov.

„Pre mňa už prvé kolo bola ozajstnou skúškou. Do Buenos Aires som prišla rozhodnutá, koho budem voliť. Všetky prezentácie boli úžasné, každý sa snažil ešte v poslednej chvíli presvedčiť členov Medzinárodného olympijského výboru. Môžem potvrdiť, že to bolo poriadne napínavé,“ tvrdí Danka Barteková.

Bronzová medailistka z olympijských hier 2012 v Londýne cítila počas hlasovania napätie a nervozitu. „Všetci sme si uvedomili, že meníme životy mnohých ľudí. Po vyhlásení výsledkov volieb zavládla v strede sály, kde bol tábor Tokia, veľká radosť,“ uviedla Danka Barteková.

Úspešná strelkyňa pred dvoma mesiacmi zažila vo švajčiarskom Lausanne na mimoriadnom zasadnutí MOV hlasovanie o usporiadateľovi olympijských hier mládeže 2018, ktoré získalo Buenos Aires. Teraz práve v argentínskej metropole ju čakalo oveľa vážnejšie rozhodovanie.

„Bolo cítiť, že sa rozhoduje o oveľa väčšom biznise a udalosti. Olympijské hry sú obrovskou udalosťou pre mesto a krajinu. Členovia Medzinárodného olympijského výboru ma prijali bez problémov, boli ku mne priateľskí. Všetci si uvedomujeme, že máme spoločný cieľ. Chceli sme dať olympijské hry najlepšiemu kandidátovi a športovcom možnosť, aby zažili neopakovateľný zážitok. Profitovať z toho by mal organizátor, nielen finančne, ale najmä vďaka myšlienkam olympizmu,“ dodala pre SITA Danka Barteková.

Chmelára prekvapilo jasné víťazstvo Tokia

Prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár vyjadril prekvapenie z jasného víťazstva Tokia vo finálovom hlasovaní o usporiadateľovi olympijských hier v roku 2020. Šéfa slovenského olympizmu zároveň sklamalo, že Hry XXXII. olympiády sa neuskutočnia v pre Slovensko podstatne bližších mestách Madride a Istanbule, čo by bolo výhodné najmä z logistického hľadiska.

„Musím povedať, že záverečné prezentácie nerozhodli, pretože Tokio ju z trojice kandidátov malo najslabšiu – suchú a chvíľami pre mňa až trápnu. Členovia MOV však boli očividne rozhodnutí o tom, komu dajú hlas, už pred prezentáciami,“ komentoval prezident SOV v pôvodnom telefonáte pre web olympic.sk.

"Priznám sa, že ja som favorizoval Istanbul a aj som mu želal pridelenie hier. Jeho prezentácia bola veľmi seriózna a racionálna. Najlepší však bol Madrid, ktorý k týmto kvalitám pridal ešte veľmi pozitívne emócie. Madridská prezentácia mi dosť pripomínala tú, s ktorou sa pred štyrmi rokmi v Kodani predviedlo Rio de Janeiro. Musím povedať, že madridské emócie ma až strhli. O to väčšie prekvapenie nielen mne prinieslo jasné víťazstvo Tokia. Už v prvom kole získalo o štrnásť hlasov viac než Istanbul aj Madrid. A skóre tokijského finálového víťazstva nad Istanbulom – 60:36 – ma šokovalo. Ale podľa reakcií veľkej väčšiny ďalších hostí v lobby hotela, ktorí sledovali oznámenie výsledkov volieb spolu so mnou, som nebol sám. Zostalo tam takmer ticho…“

Podľa Františka Chmelára proti Istanbulu hrali viaceré geopolitické faktory. Na druhej strane úspech Tokia zníži podľa prezidenta SOV šance ázijských kandidátov pri voľbe prezidenta Medzinárodného olympijského výboru.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková